• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dobrovoljačka – zločin po međunarodnom pravu

Ono što se dogodilo u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu je zločin po međunarodnom pravu, a ne po pravu BiH, Hrvatske ili Srbije.

 Dobrovoljačka – zločin po međunarodnom pravu Izvor: MONDO

Jer, počinjen je zločin nad ratnim zarobljenicima, izjavio je ekspert za međunarodno pravo profesor Radoslav Stojanović.

"Davno prije nego što je pravno bilo zabranjeno ubijanje zarobljenika, to je bilo moralno prezirano. To je po meni moralno pitanje, jer mi nije bitno da li je (general Armije RBiH) Jovan Divjak vikao da se puca ili ne puca, on je odgovoran kao komandant. Kada čitam da treba dokazati da li je kriv, smijem se. Ko je pobio te mladiće koji su odlazili iz Sarajeva. Pobili su ih ljudi pod njegovom /Divjakovom/ komandom", rekao je Stojanović za Radio-televiziju Republike Srpske (RS).

Na pitanje da li Srbija ima pravo da procesuira državljane BiH, Stojanović je istakao da ona to treba da čini ako su u Dobrovoljačkoj pobijeni državljani Srbije.

"Politički gledano, odgovor na pitanje zašto Srbija da sudi ljudima iz BiH jeste zato jer su počinili zločin po međunarodnom pravu, a ne po pravu BiH, Hrvatske ili Srbije. Sudi se zločincu, za mene nije bitno gdje mu se sudi, važno je da mu bude suđeno", istakao je Stojanović, dodajući da bi "lično bio zadovoljan da se Divjaku sudi u Sarajevu".

Rukovodilac Tima Vlade RS za koordinaciju aktivnosti istraživanja ratnih zločina i traženja nestalih lica Staša Košarac rekao je da nema povjerenje u pravosudne institucije BiH jer je Tim više puta dobio obećanje da će biti istraženi i procesuirani odgovorni za ratne zločine počinjene u maju 1992. godine u Dobrovoljčkoj ulici u Sarajevu.

"Dobili smo samo laž i obećanje da će slučaj `Dobrovoljačka` biti procesuiran. To se nije dogodilo. Kada god otvorimo to pitanje dobijemo odgovor da će biti riješeno. Zato nemamo povjerenje u te institucije, jer je za strance istina samo na jednoj strani", rekao je Košarac, navodeći da se sudije i tužioci na nivou BiH biraju po mjeri međunarodne zajednice.

Prema njegovim riječima, osim pravosuđa na nivou BiH, upravo dobar dio međunarodne zajednice i njihovi predstavnici u BiH odbijaju da se suoče sa činjenicom da su i Srbi bili žrtve ratnih zločina u vrijeme tragičnih sukoba devedesetih godina.

Košarac je istakao da su instiuticije RS bile jasne u stavu da niko u BiH ne može proći nekažnjeno kada je riječ o ratnom zločinu, dok s druge strane Sarajevo ćuti.

"Kada otvaramo pitanje stradanja Srba u Sarajevu, zapadno-krajiškim opštinama i na drugim stratištima, onda se kaže da su to bili sporadični slučajevi. Nikada iz Sarajeva nismo čuli zahtjev od bošnjačkih predstavnika da neko treba da odgovara za postojanje 126 logora u Sarajevu", naveo je Košarac.

General JNA u penziji Milan Aksentijević rekao je da je strašno što 19 godina čeka da pravda kaže svoje i da krivci za smrt njegovih saboraca budu kažnjeni i osuđeni kao vojni zločinci.

On je ocijenio da je u slučaju "Dobrovoljačka" slika okrenuta naopačke, da su oni koji su izlazili iz Sarajeva u prisustvu UN, prikazani kao da su napadali Sarajevo, iako su pobijeni kao ratni zarobljenici.

On je izrazio žaljenje što je Jovan Divjak sebi dozvolio sramnu ulogu, jer je digao ruku na svoje kolege da bi im se osvetio. "U Sarajevu je opremio muslimanske jedinice opremom iz magacina Teritorijalne odbrane. Kada se to saznalo vojni sud ga je osudio na osam mjeseci zatvora, dvije godine uslovno i tražio da vrati naoružanje. Pošto ga je prodao, to nije mogao da učini, pobjegao je onima kojima je prodao oružje", podsjetio je Aksentijević.

General JNA u penziji Dušan Kovačević izrazio je nadu da će biti procesuirani odgovorni za "Dobrovoljačku" jer će se onda doći do istine kako je počeo rat u BiH koji je svima nanio zlo.

Kovačević je naveo da je u njegovom vozilu ubijeno troje ljudi, dok je on bio ranjen. "Niko od nas nije bio naoružan. Oni su to znali, a pucali su", naglasio je Kovačević.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE