• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Radnici "Šumatransa" ostaju bez posla

Udruženje prevoznika "Šumatrans" iz Han Pijeska protestovalo je danas zbog, kako navode, sasvim izvjesnog ukidanja centralnog stovarišta Šumskog gazdinstva "Visočnik".

 Radnici "Šumatransa" ostaju bez posla Izvor: MONDO

Ovim bi ukupno 55 radnika "Šumatransa" i 78 radnika sječe i izvoza moglo da ostane bez posla.

Protestnom vožnjom do Centralnog stovarišta 35 prevoznika uputilo je poruku nadležnima o "štetnim posljedicama" odluke Direkcije "Šuma Srpske" o ukidanju centralnog stovarišta. Prevoznici su 11. marta iz Direkcije obaviješteni o prestanku potrebe za njihovim uslugama.

Predsjednik udruženja prevoznika "Šumatrans" Rade Mumović rekao je da protestnom vožnjom izražavaju ogorčenost prema rukovodstvu koje ishitrenom odlukom ostavlja bez egzistencije više od 150 ljudi. ''Jutros smo blokirali dva kamiona u šumi. Nismo dali da voze građu. Nije mi jasno ko može dozvoliti kupovinu oblove građe na lageru, pored zaliha većih od 17 000 kubika na centralnom stovarištu'', rekao je Mumović.

Prevoznik Milan Ninković rekao je da se zbog sitnih interesa nekoliko drvo-prerađivača razara funkcionalni sistem Šumskog gazdinstva "Visočnik", te napomenuo da je centralno stovarište sigurna zaštita od nekontrolisane šumske krađe.

''Prekidom rada stovarišta ostajemo bez posla. U opštini, gdje se siječe oko 100 000 metara kubnih drvne mase na godišnjem nivou, nema posla za prevoznike i radnike sječe i izvoza'', istakao je prevoznik Rade Bjelanović.

Direktorka Šumskog gazdinstva ''Visočnik" Ljubica Terzić rekla je da problem opstanka stovarišta ne smije biti tehnička ni isključivo proceduralna stvar, napominjući da se ne smije zaboraviti da ova odluka ostavlja bez egzistencije više od 150 ljudi.

Predsjednik Skupštine opštine Han Pijesak Vlado Ostojić rekao je da ne podržava postupke koji dovode do gašenja privrednih subjekata i smanjenja broja zaposlenih na teritoriji opštine, jer je to u suprotnosti sa ciljevima ekonomske politike Vlade RS, te ekonomskim i socijalnim potrebama lokalne zajednice.

"Očekujemo pomoć Vlade RS u rješavanju ovog problema. Ne smijemo dozvoliti gašenje uspješnog privrednog subjekta koji može da bude primjer kako se pozitivno posluje'', rekao je Ostojić, koji je spreman da pruži svaku vrstu pomoći prevoznicima u borbi za očuvanje stovarišta i radnih mjesta.

Prevoznici se nadaju razumijevanju odgovornih, ali ukoliko to izostane, najavljuju radikalnije korake, od svakodnevnih protestnih vožnji do potpune blokade Direkcije "Šuma Srpske" u Sokocu i šumsko-kamionskih puteva u opštini Han Pijesak. Ukoliko radnici ostanu bez posla, Ostojić je najavio da će lično predvoditi kolonu nezadovoljstva.

Administrativna stopa nezaposlenosti u opštini Han Pijesak, koja nema više od 3 500 stanovnika, iznosi 36,47 odsto, penzionera ima više od 700, a učenika 399.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE