• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dogovor nije postignut

Predstavnici SDP-a BiH, SDA, HDZ-a BiH i HDZ-a 1990 nakon razgovora u zgradi OHR-a nisu postigli dogovor o formiranju vlasti u FBiH.

 Dogovor nije postignut Izvor: MONDO

Na sastanku predstavnika SDP-a BiH, SDA, HDZ-a BiH i HDZ-a 1990 sa zamjenikom visokog predstavnika u BiH Roderikom Murom nije postignut dogovor o formiranju vlasti u Federaciji BiH, izjavio je večeras predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić.

On je najavio mogućnost da sastanak o formiranju vlasti u FBiH bude nastavljen i sutra.

"Sigurno znam da tokom sutrašnjeg sastanka neće biti trgovine dostojanstvom hrvatskog naroda", rekao je Ljubić novinarima u Sarajevu nakon višečasovnog sastanka u OHR-u.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović istakao je da dva HDZ-a i stranke potpisnice platforme imaju različite stavove.

"Strpljivo smo danas pokušali razgovarati", rekao je Čović, naglašavajući da on predstavlja partiju koja je dobila više od 60 odsto podrške hrvatskog naroda u BiH.

On je rekao da HDZ BiH čini sve da bude formirana vlast u FBiH, ali da će insistirati na tome da hrvatskom narodu pripadnu sve pozicije zagarantovane Ustavom.

SDP, SDA, HDZ BiH i HDZ 1990 uspjeli su da usaglase zajedničku političku platformu djelovanja, ali se dva HDZ-a nisu pomakla sa početnih pozicija kada je riječ o raspodjeli funkcija u izvršnoj vlasti Federacije BiH (FBiH), izjavio je novinarima nakon sastanka u OHR-u predsjednik SDA Sulejman Tihić.

SDA je, prema Tihićevim riječima, prihvatio prijedlog međunarodne zajednice koji je danas podnesen OHR-u, a u kojem se predlaže da četiri hrvatske ministarske pozicije u federalnoj Vladi pripadnu bloku dva HDZ-a, a jedna hrvatska ministarska pozicija strankama potpisnicama platforme, na čelu sa SDP-om.

"Kada je riječ o hrvatskim pozicijama u Savjetu ministara međunarodna zajednica predlaže da dvije pozicije pripadnu HDZ-u, a jedna potpisnicama platforme, s tim da mjesto predsjedavajućeg Savjeta ministara pripadne HDZ-u", rekao je večeras Tihić.

Lider SDP-a Zlatko Lagumdžija izjavio je da današnji sastanak predstavlja veliki pomak s obzirom da se došlo do programskog dokumenta koji sadrži ključne elemente SDP-ove platforme.


Prema njegovim riječima, međunarodna zajednica je, kada je riječ o pozicijama u vlasti, predložila kompromisni prijedlog, koji ide ispod ranijeg prijedloga lidera SDA Sulejmana Tihića.

"Za SDP nije problem više jedno ili dva ministarska mjesta, ali HDZ-ovi traže apsolutno sve hrvatske pozicije i na nivou Federacije i na nivou BiH", naglasio je Lagumdžija, dodajući da je prijedlog međunarodne zajednice na granici podnošljivosti.

Zajedničkom sastanku stranačkih lidera sa predstavncima OHR-a, koji je počeo u 16.00 časova, prethodili su odvojeni susreti o ovoj temi sa liderima HDZ-a 1990 Božom Ljubićem i SDP-a BiH Zlatkom Lagumdžijom, predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem, te šefom SDA Sulejmanom Tihićem.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE