• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RAK: Ne postoji odgovornost FTV-a

Nazivanje "ustašama", "četnicima" i "fašistima" predstavlja najveći domet demokratije, navodi RAK u odgovoru na pritužbu protiv FTV-a

 RAK: Ne postoji odgovornost FTV-a Izvor: MONDO

Vrijeđanjem Hrvata i Srba u BiH na nacionalnoj osnovi ne krše se pravila i propisi Regulatorne agencije za komunikacije (RAK), pa samim tim ne postoji odgovornost Federalne televizije (FTV), navodi se u odgovoru koji je RAK uputio nevladinoj organizaciji "Kroacija libertas" na prigovor u vezi sa emisijom "60 minuta" FTV.

U obrazloženju RAK-a ističe se da nazivanje "ustašama", "četnicima" i "fašistima" svih koji javno djeluju suprotno interesima BiH "predstavlja najveći domet demokratije, slobode govora i djelovanja javnih emitera" s ciljem njenog postojanja i suverenosti.

"Javni emiteri u skladu sa Evropskom poveljom o slobodi govora imaju pravo da javno i na račun javnih osoba iznose `kritike, mišljenja i otvaraju javnu raspravu` koja ne samo `da nije društveno poželjna, već je garancija slobode medija i istraživačkog novinarstva`, što je i njihova javna obaveza", navedeno je u odgovoru RAK-a.

"Kroacija libertas", čiji je predsjednik Leo Pločkinić, uputila je 30. novembra 2009. godine RAK-u prigovor na emisiju "60 minuta" FTV i na kasnije emitovane emisije u kojima su osobe iz javnog i političkog života nazivane "ustašama", "četnicima" i fašistima", ili se u prilogu jasno moglo zaključiti da određeni dijelovi priloga upućuju javnost da dođe do pogrešnog zaključka.

Ova NVO ističe da se na osnovu toga što RAK nije donio odgovarajuću sankciju FTV-u može zaključiti da je ova postava RAK-a instrument zaštite "prljave" propagandne mašinerije isključivo bošnjačkog političkog kruga iz dva razloga.

"Prvi razlog je što u emisijama i prilozima `60 minuta` među `fašistima` nema pripadnika bošnjačkog naroda koji takođe javno politički djeluju u BiH. Drugi razlog je nacionalna struktura RAK-a od 98 odsto Bošnjaka koji su vrlo bliski političkim unitarističkim ciljevima i krugu naroda iz kojeg i sami dolaze, pa je ovdje očito riječ o pristrasnosti", navodi se u današnjem saopštenju "Kroacija libertasa" i ističe da je riječ o načinu političkog razračunavanja s oponentima SDP-a preko emisije "60 minuta".

Zbog toga što ovakav način rada FTV-a i emisije "60 minuta" budi kod građana osjećaj nesigurnosti koji može dovesti do lokalnih ili opštih nesretnih previranja, "Kroacija libertas" zahtijeva da bude preispitano djelovanje ovog medija, pravnu odgovornost odgovornih osoba, te pokretanje ispitivanja javnog mnjenja o nužnosti ukidanja ili reorganizacije FTV-a i emisije "60 minuta".

Ova organizacija podnijela je nadležnim tužilaštvima krivične prijave protiv FTV-a i RAK-a zbog izazivanja međunacionalne i međuvjerske mržnje. Takođe, protiv odgovornih osoba 13. marta prošle godine podnesena je i privatna tužba za klevetu s ciljem zaštite ljudskih prava i dostojanstva političkih žrtava FTV-a i RAK-a.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE