• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH šalje novčanu pomoć Japanu

Inicijativa Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH za pomoć građanima Japana od 400.000 KM.

 BiH šalje novčanu pomoć Japanu Izvor: MONDO

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH uputilo je inicijativu Savjetu ministara BiH da građanima Japana bude upućena, prije svega finansijska pomoć od 400.000 KM za saniranje posljedica razornog zemljotresa i cunamija, rekao je danas u Sarajevu resorni ministar Safet Halilović.

On je istakao da je postoji potreba da se pomogne prijateljskom japanskom narodu koji je mnogo uložio u rekonstrukciju BiH i pomogao građanima BiH.

"Potrebno je prvo da mišljenje da Ministarstvo finansija i Kancelarija za zakonodavstvo, a onda će se o tom prijedlogu odlučivati na prvoj narednoj sjednici Savjeta ministara BiH", pojasnio je Halilović.

Omladinski savjet Grada Istočno Sarajevo pokrenuo je humanitarnu akciju "Mali dar za lakši dan" u želji da pomognu ugroženom stanovništvu Japana.

"Na ovaj skroman način želimo da pomognemo ugroženom stanovništvu Japana, koje je nedavno pogodio razoran zemljotres i cunami", rekao je predsjednik ove organizacije Ostoja Avlijaš na konferenciji za novinare na Palama.

On je naveo da je kod Unikredit banke otvoren žiro račun broj 5517902220045376 na koji građani mogu uplatiti novac za pomoć ugroženom stanovništvu Japana.

Avlijaš je dodao da želi lično da otputuje u ugrožena područja u Japanu da bi pomogao stanovništvu, napominjući da su Japanci pružili veliku pomoć Republici Srpskoj i BiH nakon proteklog rata.

On je rekao da su za odlazak u Japan zainteresovani i neki članovi Omladinskog savjeta grada Istočno Sarajevo i da će se obratiti Ambasadi Japana u BiH, kako bi se upoznali sa načinom odlaska u ugrožena područja.

Na današnjoj konferenciji za novinare je minutom ćutanja odata počast poginulima u nedavnom zemljotresu u Japanu.

Do sada je potvrđeno da je u zemljotresu, jačine 8,9 stepeni Rihterove skale, i cunamiju, koji su zahvatili Japan 11. marta, poginulo više od 3 300 ljudi, dok se više hiljada vodi kao nestalo. Tokom zemljotresa oštećeni su rashladni sistemi reaktora u nuklearnoj elektrani Fukušima. U elektrani je odjeknulo nekoliko eksplozija što je dovelo do curenja radijacije. Snažni potresi, usljed smirivanja tla, i dalje se osjećaju u Japanu.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE