• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novi apel za vraćanje zgrade sarajevske Bogoslovije

Mitropolit dabrobosanski Nikolaj ponovo apelovao da zgrada Pravoslavne bogoslovije u Sarajevu bude vraćena SPC.

 Novi apel za vraćanje zgrade sarajevske Bogoslovije Izvor: MONDO

Mitropolit dabrobosanski Nikolaj uputio je pismo predstavnicima vlasti BiH, Republike Srpske, Federacije BiH, Sarajeva, međunarodnih organizacija u BiH i Srpske pravoslavne crkve u kojem ih ponovo poziva da, u okvirima svojih ovlaštenja i mogućnosti, pomognu da zgrada Pravoslavne bogoslovije u Sarajevu bude vraćena SPC.

"Opet, i ko zna koji put, apelujemo da se zgrada Bogoslovije u Sarajevu što prije vrati njenom stvarnom vlasniku - SPC, čime bi bilo omogućeno da škola, koja je spomenik visokog školstva u BiH, bude vraćena u njeno istorijsko sjedište", ističe se u pismu.

Vladika Nikolaj naglašava da bi vraćanje zgrade Bogoslovije značilo i da u BiH funkcioniše pravna država, i da stavovi o Sarajevu i BiH kao multikonfesionalnoj i multikulturnoj zajednici ravnopravnih naroda u kojoj su ravnopravne i crkve i vjerske zajednice nisu samo "prazne priče".

"Notorna je činjenica da slični objekti Rimokatoličke crkve i Islamske zajednice u BiH već odavno služe svojoj namjeni, što dodatno pojačava osjećaj sumnje, ne samo kod SPC, nego i kod pravoslavnog srpskog stanovništva u Sarajevu i BiH, u iskrene namjere da zgrada Sarajevske bogoslovije bude vraćena pravom vlasniku i privedena svrsi", naglašava se u pismu.

Podsjećajući da je Sarajevska bogoslovija osnovana prije 129 godina kao visoka škola za pravoslavni sveštenički kadar, koja je odnjegovala brojne generacije sveštenika, prosvjetnih i kulturnih radnika i intelektualaca, mitropolit Nikolaj ukazuje da se ove godine navršava tačno 70 godina otkako su 1941. godine njen rad zabranile vlasti zločinačke Nezavisne Države Hrvatske, a zgrada Bogoslovije konfiskovana.

"Zabrana je produžena i u doba komunističke vladavine, uprkos brojnim molbama naše crkve za njenim ponovnim otvaranjem, da bi sama zgrada 1960. godine bila nacionalizovana. Danas u njoj djeluje Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu", napominje se u pismu i konstatuje da nepravda koja je 1941. godine učinjena prema SPC od fašističkih zločinaca, a nastavljena i u komunističkom periodu, ni do danas nije ispravljena.

Vladika Nikolaj navodi da je u posljednjih više od 30 godina održano nekoliko desetina sastanaka sa predstavnicima svih nivoa vlasti u BiH i oformljeno nekoliko komisija za rješavanje pitanja vraćanja zgrade Bogoslovije, a da je rezultat svih tih sastanaka, pregovora i komisija mnoštvo neispunjenih obećanja i dva dokumenta.

Prvi dokument, nikad proveden u djelo, odluka je Republičkog izvršnog vijeća BiH iz 1990. godine, kojom se zgrada Bogoslovije vraća u posjed SPC i nalaže nadležnim državnim organima da preduzmu mjere za ostvarenje ove odluke.

Drugi dokument je Protokol iz 2010. godine, potpisan od čelnih ljudi FBiH, Kantona Sarajevo, opštine Stari Grad i Ekonomskog fakulteta, u kome se izražava spremnost da zgrada Bogoslovije bude vraćena SPC, što će biti riješeno izgradnjom nove zgrade Ekonomskog fakulteta.

"Koliko nam je poznato, s ciljem relizacije bilo koje od tačaka Protokola, od prošle godine do danas nije učinjen nijedan konkretan korak, te jedino možemo s razočarenjem i ogorčenjem konstatovati da se u ovom gradu i u ovoj zemlji do unedogled produžava očigledna i na djelu dokazana 70-godišnja politika diskriminacije i nedostatka dobre volje kada je u pitanju vraćanje imovine SPC", zaključuje mitropolit Nikolaj.

Kako je Srni saopšteno iz Informativne službe Mitropolije dabrobosanske, vladika Nikolaj je pismo uputio članovima Predsjedništva BiH, predsjedavajućem Savjeta ministara BiH, predsjedniku i potpredsjednicima FBiH, predsjedniku Vlade FBiH, predsjedniku i potpredsjednicima RS i predsjedniku Vlade RS.

Pismo je dostavljeno i Svetom arhijerejskom sinodu SPC, episkopima SPC u BiH i Međureligijskom vijeću u BiH.

Pismo je upućeno i visokom predstavniku u BiH, Delegaciji EU u BiH, ambasadama Vatikana, Velike Britanije, Grčke, Italije, Japana, Njemačke, Rusije, SAD, Srbije, Turske i Francuske.

Apel je otišao i na adrese predsjednika Vlade Kantona Sarajevo, gradonačelnika Sarajeva, načelnika opštine Stari Grad Sarajevo, rektora Univerziteta u Sarajevu i Ekonomskog fakulteta u Sarajevu.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE