• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Karadžić: Mladić nikada ne bi dozvolio napade na civile

Radovan Karadžić tvrdio je danas u Hagu da komandant Vojske RS Ratko Mladić "nikada ne bi dopustio napade na civile".

 Karadžić: Mladić nikada ne bi dozvolio napade na civile Izvor: MONDO

Svjedok optužbe Entoni Banburi (Anthony Banburry) ostao je pri iskazu da je Mladić 1995. potvrdio da VRS snajperima napada stanovništvo Sarajeva.

Tadašnji predsjednik RS optužen je, pored ostalog, za terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom  artiljerijskih i snajperskih napada, te progon nesrba iz 20 opština u BiH, 1992-95. godine.

Svjedok Banberi je 1994-95. u Unproforu u Sarajevu bio zadužen za civilne poslove, a zatim je radio kao pomoćnik specijalnog izaslanika UN Jasušija Akašija (Jasushi Akashi). Sada je podsekretar UN za
operacije na terenu.

Tokom unakrsnog ispitivanja, Karadžić, koji se brani sam, tvrdio je da general Mladić "nikada ne bi dopustio napade na civile", opovrgavajući svejdokovu jučerašnju tvrdnju da je Mladić 1995. u susretu sa komandantom Unprofora Rupertom Smitom (Smith) 1995. potvrdio da su snajperski napadi na Sarajevo bili odmazda VRS za srpske žrtva u ofanzivi ABiH kod Bihaća.

"Gdje je on to rekao da snajperi djeluju protiv civila?", pitao je Karadžić, sugerišući da je pogrešno protumačio Mladićeve riječi.

"Mladić je priznao da njegovi snajperi djeluju po Sarajevu, a ja sam razumio da se te riječi odnose na civile, zato što je to rekao u odgovoru na naš protest zbog napada na civile... Činjenica da VRS
ciljala civile bila je izuzetno dobro utemeljena jer su žrtve bile brojne", odgovorio je Banberi.

Svjedok je, na Karadžićevu sugestiju, potvrdio da su vlasti u Sarajevu često kršile sporazume sa Unproforom i srpskom stranom.

"Ne mogu, u tom smislu, da kažem da je ijedan sporazum bio u potpunosti poštovan", naznačio je Banberi.

Na Karadžićevu opasku da su incidente u Sarajevu izazivale ofanzive ABiH iz grada, svjedok je rekao da je "incidente uvijek izazivala VRS" iz "razloga povezanih sa aktivnostima ABiH".

Banberi je rekao i da je tačno i da su u jednom trenutku vlasti u Sarajevu odbile obnavljanje redovnih isporuka vode i struje gradu, iako je to bilo dogovoreno.

Negirajući svjedokove riječi da je etničko čišćenje nesrba bilo politika vlasti bosanskih Srba, Karadžić je tvrdio da je "muslimansko rukovodstvo davalo instrukcije za iseljavanje stanovništva u cilju stvaranja krize uoči međunarodnih konferencija".

Optuženi je pomenuo i "tajnu muslimansku grupu koja je plasirala lažne informacije o protjerivanju da bi ometala pregovore" o međunarodnim mirovnim planovima.

Banberi je kazao da "o tome ne zna ništa".

Na tvrdnju Karadžića da su "jedino Srbi obezbjeđivali pratnju civilima koji su htjeli da idu" dobrovoljno, dok su "Muslimani tjerali pucnjavom tjerali Srbe sa zavežljajima", svjedok je odgovorio: "Politika vlasti bosanskih Srba bila je da nesrbi moraju da odu, zato su i obezbieđivale pratnju".

Karadžić je uzvratio da to "nije bila politika vrha RS" i da su nesrbi "mogli da se vrate kad se situacija smiri".

Optuženi je opovrgavao i Banberijev iskaz da su rukovodstvo i snage bosanskih Srba ograničavale dostavljanje hrane i humanitarne pomoći u Sarajevo i muslimanske enklave u istočnoj Bosni, uključujući i
isporuke neophodne Unproforu.

Karadžić je tvrdio da je VRS po Ženevskim konvencijama imala pravo da kontroliše sve konvoje koji prelaze preko njene teritorije i da je pritom, u mnogim slučajvima, otkrila šverc oružja, municije i
nedozvoljene robe.

"Uopšte se ne slažem sa tim. Savjet bezbjednosti UN je u svojim rezolucijama jasno stavio do znanja da Unprofor mora imati neograničenu slobodu kretanja. Nije bilo na bosanskim Srbima da to pravo ograničavaju, niti smo mi imali obavezu da obrazlažemo konvoje", odgovorio je Banberi.

On je tvrdio da je vojna oprema bila prevožena isključivo za potrebe Unprofora u enklavama. Ponašanje vlasti RS prema konvojima bilo je "za osudu".

Karadžić je na to primijetio da svjedok podlegao "muslimanskoj propagandi" i da "razmišlja kao Amerikanac, da može raditi šta hoće, gdje hoće, a u suverenoj zemlji to ne može".

Pozivajući se na depeše UN, bivši predsjednik RS je tvrdio da je u enklave pod zaštitom UN konvojima stizalo izmedju 75 i 80 odsto potrepština.

Banberi je potvrdio da to piše u dokumentima UN, ali da je samo puna isporuka namirnica mogla da zadovolji "minimalne potrebe" stanovništva, što je, kako je rekao, potvrdila i činjenica da je Unprofor pribjegao dostavljanju hrane iz aviona.

Karadzić će unakrsno ispitivanje svjedoka završiti sutra.

Bivši presjednik RS optužen je i za genocid u Srebrenici i još sedam bosanskih opština i uzimanje međunarodnih talaca, 1992-95.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE