• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vještak: U grobnici Pilica 140 tijela

U primarnoj grobnici Pilica i četiri sekundarne grobnice koje su za nju vezane, pronađeni su posmrtni ostaci oko 140 lica ubijenih 1995. godine na prostoru Pilice i Branjeva.

 Vještak: U grobnici Pilica 140 tijela Izvor: MONDO

Ovo je utvrdio, naučnim pristupom i analizom forenzičkih materijala, vještak sudske medicine Ljubiša Simić.

Iznoseći svoj nalaz i mišljenje, kao svjedok odbrane drugooptuženog Slavka Perića u predmetu "Pelemiš i Perić" pred Sudom BiH, Simić je potvrdio da su u primarnoj grobnici Pilica pronađeni posmrtni ostaci 115 lica, a u sekundarnim grobnicama 32.

Ovim je Simić demantovao tvrdnje vještaka Rifeta Kešetovića koji je u aprilu prošle godine, na poziv Tužilaštva, izjavio da je DNK analizom utvrđen identitet 1 052 lica koja su ubijena u julu 1995. godine na Vojnoj ekonomiji Branjevo, te da su dijelovi posmrtnih ostataka iz primarne grobnice pronađeni u još sedam sekundarnih grobnica otkrivenih kraj sela Čančari.

"Na osnovu istih parametara i analiza koje su uradili forenzičari Haškog tribunala, najegzaktnije je naučno dokazan i utemeljen podatak da ukupan broj pronađenih i identifikovanih tijela u ovoj primarnoj i četiri sekundarne grobnice vezanih za nju iznosi oko 140. Sve ostalo do broja 1 052, kako je tvrdio Kešetović, predstavlja čisto nagađanje i pretpostavke", rekao je Simić.

Govoreći o uzrocima smrti nastradalih, Simić je naveo da se, prema obdukcionim nalazima, za 27 od 140 analiziranih tijela, ne može utvrditi uzrok smrti. On je dodao da taj uzrok može biti prirodan, zadesan ili da može biti kao posljedica samoubistva.

"Ne može se na nesumnjiv način utvrditi da li su ova lica stradala prilikom egzekucije, kako je to navedeno u optužnici. Kod nekih tijela pronađenih u sekundarnim grobnicama vidi se da su stradala od eksplozivnih sredstava, što potvrđuje da nisu poticala iz primarne grobnice u Pilici i da nisu vezana za ekonomiju u Branjevu", rekao je Simić.

On je dodao da je utvrđeni uzrok smrti osoba čiji su posmrtni ostaci pronađeni u primarnoj grobnici u Pilici izazvan isključivo hicima iz vatrenog oružja, te da se 32 tijela mogu dovesti u vezu sa stradanjem u Pilici.

"DNK analiza je rađena u Pilici, kao i u sekundarnim grobnicama. Povezivati grobnice koje nemaju dokaza sa Pilicom je potpuni promašaj. Mogli su biti prebačeni iz bilo koje grobnice", rekao je Simić.

Govoreći o izvještajima forenzičkog tima Haškog tribunala, on je naveo da u njima ima propusta.

"Svaka povreda se mora opisati, a u ovim izvještajima nije uočen dokaz o povredi. Ne navodi se da je pronađen metak, niti je potvrđeno da su nastradali bili vezani. A onda u zaključku piše da se radi o ubistvu", naveo je Simić, dodajući da su u 15 slučajeva načinjene greške.

Ljubiša Simić je viši naučni saradnik holandske nevladine organizacije "Istorijski projekat Srebrenica" koja proučava događaje u Srebrenici i okolini tokom ratnog sukoba u BiH od 1992. do 1995. godine.

Predmet njegovog vještačenja su autopsijski izvještaji koje tužilaštvo koristi kao dokaz za svoje teze u vezi sa brojem strijeljanih ratnih zarobljenika u julu 1995. godine.

Unakrsno ispitivanje vještaka Ljubiše Simića biće nastavljeno u petak, 18. marta.

Tužilaštvo BiH tereti Momira Pelemiša i Slavka Perića, nekadašnje pripadnike komande Prvog bataljona Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske, za učešće u genocidu počinjenom u julu 1995. godine u Srebrenici.

Pelemiš i Perić, prema navodima optužnice, učestvovali su u zajedničkom planu da se iz zaštićene enklave Srebrenica trajno i prisilno premjesti bošnjačko stanovništvo, te u ubistvima više od 1 000 muškaraca na Vojnoj ekonomiji Branjevo i u Domu kulture u selu Pilica u opštini Zvornik.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE