• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nova vlast nakon novih izbora?

Lider HDZ Dragan Čović izjavio je danas Srni da bi Federacija i BiH, ukoliko ne bude dogovora, novu vlast mogle dobiti tek nakon novih izbora.

 Nova vlast nakon novih izbora? Izvor: MONDO

On je optužio lidera SDP Zlatka Lagumdžiju da je svojim postizbornim djelovanjem ubrzao proces ustavnih promjena i najavio moguće nove opšte izbore iduće godine, uz redovne lokalne izbore.

Čović kaže da očekuje reagovanje institucija ukoliko se danas u Sarajevu "protiv Ustava i zakona" formira vlast u Federaciji bez dva HDZ-a.

"Vlast se ne može napraviti bez legitimnih predstavnika hrvatskog naroda, a mi nikada nećemo pristati na neke trećine i petine koje nam nude Zlatko Lagumdžija i Sulejman Tihić", poručio je Čović.

Lider HDZ je dodao da još nije odbacio mogućnost postizanja dogovora o formiranju vlasti u Federaciji.

Ranije danas, Dragan Čović je izjavio da su dva HDZ-a u BiH spremna otići u opoziciju ako se u pokušaju postizanja dogovora o vlasti bude insistiralo da pristanu da SDP-u i SDA prepuste dva hrvatska mjesta u Vladi Federacije BiH i Savjetu ministara BiH.

"Ako ne možemo dobiti pet od 17 članova u federalnoj vladi i tri u Savjetu ministara BiH, naš je stav da HDZ BiH i HDZ 1990 ne žele djelovati u takvoj vlasti. Neka sastavi vlast ko misli da to može učiniti i neka preuzme odgovornost da vodi takvu vlast", rekao je Čović medijima nakon sinoćnjeg susreta sa više evropskih i američkih predstavnika u Sarajevu.

On je dodao da bi takav potez uspostavljanja vlasti bez legitimnih hrvatskih političkih stranaka, za koje je glasalo najviše Hrvata u BiH, destabilizovao stanje.

"To bi donijelo puno bure u BiH. Vlast se sigurno ne može uspostaviti na normalnim osnovama bez dva HDZ-a, koji su legitimni predstavnici Hrvata u BiH, ali o tome neka razmišljaju oni koji nas sprečavaju da kao legitimni predstavnici hrvatskog naroda popunimo hrvatska mjesta", rekao je Čović.

Razgovori između predstavnika HDZ-a BiH, HDZ-a 1990, SDA i SDP-a BiH završeni su sinoć u zgradi OHR-a bez sporazuma o formiranju vlasti u FBiH, a finalni sporazum nije mogao biti postignut zbog raspodjele dva ministarska mjesta - saopšteno je iz OHR-a.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE