• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šarović: Ešdaun me strpao u zatvor

Mirko Šarović optužio Pedija Ešdauna da ga je strpao u zatvor i tu držao godinu dana, kao i da je maltretirao njega i njegovu porodicu

 Šarović: Ešdaun me strpao u zatvor Izvor: MONDO

Nekadašnji predsjednik Republike Srpske Mirko Šarović optužio je bivšeg visokog predstavnika u BiH Pedija Ešdauna da je bio kreator njegovog i drugih sudskih procesa koji su vođeni u Sudu BiH protiv zvaničnika BiH.

Šarović je rekao da ne želi upirati prstom u bilo koga od domaćih vlasti, jer je proces protiv njega režirao OHR.

"Pedi Ešdaun kreirao je moje uklanjanje iz politike. Sve vrijeme bio je mozak operacije koja se zove sudski proces, ne samo u mom slučaju. Siguran sam da je bio kreator gonjenja i drugih ličnosti", izjavio je Šarović za "Fokus".

On optužuje Ešdauna da ga je "strpao u zatvor i tu držao godinu dana", maltretirao njega i njegovu porodicu, i ističe da je "pravda na kraju pobijedila", dok je Ešdaun nedostižan negdje u Londonu.

Optužnica protiv Šarovića podignuta je 2005. godine, a on je zbog toga proveo godinu dana u pritvoru da bi mu po okončanju postupka Sud BiH izrekao oslobađajuću presudu. Sud BiH odlučio je da Šaroviću bude isplaćeno 102.000 maraka na ime odštete za nepravednu presudu kojom je bio kažnjen na godinu dana zatvora zbog slučaja "Privredna banka Srpsko Sarajevo". Oslobađajuća presuda u tom predmetu izrečena je i za Milovana Bjelicu.

Osim Šarovića, na meti Tužilaštva i Suda BiH našli su se i lider HDZ-a Dragan Čović, lider PDP-a Mladen Ivanić, funkcioner HDZ-a Ante Jelavić i mnogi drugi.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE