• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svojevoljno zatvorena ambasada BiH u Tokiju

Am­ba­sa­dor BiH u Ja­pa­nu Pe­ro Ma­tić, bez na­lo­ga Mi­nis­tar­stva vanj­skih po­slo­va BiH odlu­čio je pri­vre­me­no na­pus­ti­ti To­kio i iz­mjes­ti­ti se u Osa­ku.

 Svojevoljno zatvorena ambasada BiH u Tokiju Izvor: MONDO

Ti­me je i am­ba­sa­da BiH u To­kiu pres­ta­la sa ra­dom, či­me su gra­đa­ni BiH u Ja­pa­nu, os­ta­li bez mo­gu­ćnosti da do­bi­ju kon­zu­lar­nu po­moć.

Ma­tić je pri­je to­ga, u svom do­pi­su Mi­nis­tar­stvu vanj­skih po­slo­va BiH, ko­ji je do­šao i do Pred­sje­dniš­tva BiH, na­veo da je on, u vi­še na­vra­ta, pi­sme­no i usme­no tra­žio od Mi­nis­tar­stva vanj­skih po­slo­va BiH in­stru­kci­ju po­vo­dom ka­tas­tro­fe u Ja­pa­nu, te po­što je "ni­je do­bio u uto­rak do 10.30 sa­ti odlu­čio se di­slo­ci­ra­ti iz ugro­že­nog To­ki­ja".

Ma­tić je na stra­ni­ci i po ku­ca­nog tek­sta ukrat­ko izlo­žio slo­že­nost si­tu­aci­je ve­za­nu za pro­ble­me na ja­pan­skim nu­kle­ar­ka­ma, te opi­sao te­ško sta­nje u To­ki­ju.

''Ima­ju­ći u vi­du ne­mo­gu­ćnost da se gra­đa­ni BiH eva­ku­išu sa gra­đa­ni­ma ze­ma­lja EU i Ka­na­de, ko­je su da­nas po­če­le sa eva­ku­aci­ja­ma tra­žim hi­tno odo­bre­nje za pri­vre­me­no na­pu­šta­nje ze­mlje i za­tva­ra­nje Am­ba­sa­de BiH u Ja­pa­nu'', sto­ji u Ma­ti­će­vom do­pi­su od utro­ka, 15. mar­ta.

Pre­ma ri­je­či­ma Zo­ra­na Per­ko­vi­ća, po­mo­ćni­ka mi­nis­tra vanj­skih po­slo­va BiH, na­kon Ma­ti­će­vog zah­tje­va za in­stru­kci­je, one su is­ti dan, uto­rak, po­sla­te na­trag u Ja­pan. Per­ko­vić ka­že da se Ma­ti­ću hitno od­go­vo­ri­lo, te da je s njim obav­lje­no i ne­ko­li­ko te­le­fon­skih raz­go­vo­ra.

Su­šti­na tih raz­go­vo­ra je bi­la da on tre­ba da se vra­ti u To­kio u am­ba­sa­du - ka­zao je Per­ko­vić za "San".

Po­red to­ga u in­stru­kci­ji Ma­ti­ću je re­če­no da se obra­ti Pred­sje­dniš­tvu BiH, nji­ma izne­se pro­cje­nu tre­nu­ta­čne si­tu­aci­je i za­tra­ži na­čel­nu sa­gla­snost za even­tu­al­no za­tva­ra­nje Am­ba­sa­de ili nje­nu even­tu­al­nu di­slo­ka­ci­ju iz To­ki­ja.

Vi­šes­tru­ki ape­li


Is­to­vre­me­no je iz MVP-a BiH dru­gom di­plo­ma­ti BiH iz Ja­pa­na Fu­adu Dži­di­ću, ju­če pre­ki­nut go­diš­nji odmor i na­lo­že­no mu je da se prvim mo­gu­ćim le­tom iz BiH vra­ti u Am­ba­sa­du u To­ki­jo.

''Sve vri­je­me se ovaj ne­spo­ra­zum de­ša­va, jer mi sma­tra­mo da am­ba­sa­dor tre­ba da se vra­ti u To­kio, te uko­li­ko do­đe do si­tu­aci­je da se eva­ku­išu svi, eva­ku­isa­će se i on'' - ka­že Per­ko­vić.

Pre­ma ri­je­či­ma Đor­đa La­ti­no­vi­ća, sa­vje­tni­ka iz ka­bi­ne­ta pred­sje­da­va­ju­ćeg Ne­boj­še Ra­dma­no­vi­ća, Pred­sje­dniš­tvo BiH ni­je re­do­vnim pu­tem do­bi­lo Ma­ti­ćev do­pis od MVP-a BiH.

''Mi smo in­for­ma­ci­ju o ape­li­ma na­šeg am­ba­sa­do­ra, a ne­ki ka­žu da je bi­lo vi­še ta­kvih ape­la u pret­ho­dnom ver­me­nu, do­bi­li u sri­je­du oko 13 sa­ti iz ka­bi­ne­ta za­mje­ni­ce mi­nis­tra vanj­skih po­slo­va. Ona je odmah pro­sli­je­đe­na u ka­bi­ne­te dru­ge dvo­ji­ce čla­no­va Pred­sje­dniš­tva BiH'' - ka­zao je La­ti­no­vić ju­čer za "San".

Ne­iz­vje­sna eva­ku­aci­ja

Ta­čna ci­fra držav­lja­na BiH u Ja­pa­nu se ne zna. Zo­ran Per­ko­vić ka­že da je to mo­ra­la ut­vrdi­ti Am­ba­sa­da BiH u Ja­pa­nu. Ra­spo­la­že se ne­zva­ni­čnim po­dat­kom da je uku­pno izme­đu 40 i 70 gra­đa­na BiH u Ja­pa­nu, a ta­čni­ji po­da­ci se po­ku­ša­va­ju do­bi­ti iz Am­ba­sa­de Ja­pa­na u BiH na osno­vu iz­da­tih vi­za.

''Slo­bo­dna vo­lja je gra­đa­na da sa­mi pro­cje­nju­ju da li će na­pus­ti­ti Ja­pan ili ne. Odlu­ke o eva­ku­aci­ji ne­ma. Avi­on­ske li­ni­je sa Ja­pa­nom fun­kci­oni­šu naj­nor­mal­ni­je. Sva­ko ci­je­ni po svo­jim pri­li­ka­ma'' - ka­že Per­ko­vić. Ina­če, u MVP-u BiH obav­lja­ju se po­tre­bne pri­pre­me u slu­ča­ju da se si­tu­aci­ja u Ja­pa­nu po­gor­ša i da se uka­že po­tre­ba za eva­ku­aci­jom držav­lja­na BiH.

Pot­pred­sje­dnik FBiH Mir­sad Ke­bo ju­čerje is­pred zgra­de u ko­joj je smje­šte­na Am­ba­sa­da Ja­pa­na u BiH po­lo­žio cvi­je­će i odao po­štu gra­đa­ni­ma Ja­pa­na nas­tra­da­lim u pro­te­klih ne­ko­li­ko da­na u ra­zor­nom ze­mljo­tre­su i cu­na­mi­ju ko­ji su po­go­di­li ovu pri­ja­telj­sku ze­mlju.

On je raz­go­va­rao i sa am­ba­sa­do­rom Ja­pa­na Fu­tao Mo­taiem ka­ko bi mu izra­zio, u svo­je, i u ime gra­đa­na BiH saučešće zbog stra­šne tra­ge­di­je ko­ja je za­de­si­la ovu da­le­ko­is­to­čnu drža­vu, piše San.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE