• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Počela sjednica Doma naroda FBiH

Konstitutivna sjednica Doma naroda federalnog parlamenta počela je danas u Sarajevu. Čović: Grubo poigravanje bezbjednošću.

 Počela sjednica Doma naroda FBiH Izvor: MONDO

Predsjednik HDZ-a Bih Dragan Čović rekao da je današnja sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH sazvana nelegalno, zbog čega će, u skladu sa Ustavom i zakonom, morati odgovarati oni koji su pokušali obmanuti javnost BiH i poigrati se sa bezbjednošću zemlje.

Čović je rekao da nema nikakve mogućnosti da se bez HDZ-a BiH sazove federalni Dom naroda, niti formira vlast na nivou Federacije i BiH.

''Bilo šta što su ti ljudi naumili je nelegitimno i neustavno, a prema nelegalnom i neustavnom treba da djeluju institucije BiH. Siguran sam da će to uraditi'', rekao je Čović u Mostaru, gdje se održavaju protesti protiv majorizacije Hrvata u BiH.

Navodeći da je lider SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija evidentno izazvao nove izbore, Čović je rekao da je sve na putu da opšti izbori budu zajedno sa lokalnim, i to po novom Ustavu.

On smatra da je dobro da je Lagumdžija pokazao na vrijeme šta misli sa BiH, poručivši mu da nastavi tim putem kako bi što prije dobili novi Ustav koji će osigurati da sva tri naroda žive normalno. Da je HDZ prihvatio Lagumdžijina rješenja, Čović kaže da bi hrvatski narod za 20 godina iselio iz BiH.

"Danas moramo svima reći - stop! Ne želim da mi, koji smo dobili podršku na izborima, ohrabrujemo narod da ide odavde, već da ostane ovdje'', rekao je Čović.

Na pitanje da li je bezbjednost ugrožena, on je rekao da je ona ugrožena davno zbog ekonomske i socijalne situacije.

''Ako je neko mislio da može imenovati hrvatske zvaničnike kako je imenovao (Željka) Komšića, pa sad klicu Komšića proširiti po Savjetu ministara i Vladi Federacije - ne može. Ako misli da na taj način gradi BiH, mora znati da vlast nećemo imati do narednih izbora'', naglasio je Čović.

On je poručio da su skupovi u Mostaru, Orašju, Širokom Brijegu, Livnu jači i legitimniji nego ''skup'' koji se danas održava u Sarajevu.

Konstitutivna sjednica Doma naroda federalnog parlamenta počela je danas u Sarajevu u prisustvu 32 delegata od predviđenih 57, i to 12 iz reda bošnjačkog naroda, 11 Srba, šest Hrvata i tri iz reda ostalih, ali ne prisustvuju delegati dva HDZ-a.

Na prijedlog delegata Elvire Abdić Jelenović, pojedinačnim glasanjem utvrđen je kvorum, nakon čega je predsjedavajući Stjepan Krešić dao pauzu na kojoj bi trebalo da budu formirani klubovi u Domu naroda.

U Dom naroda federalnog parlamenta još nisu izabrani delegati iz tri kantona. Centralna izborna komisija saopštila je juče da ostaje pri stavu da se još nisu stekli uslovi za potvrđivanje rezultata posrednih izbora za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, budući da još nisu završeni izbori u svih 10 kantona.

Stranke potpisnice platforme najavile su da će danas biti održana sjednica Doma naroda, iako izbor delegata još nije završen u tri kantona, a moguće i sjednica Predstavničkog doma federalnog Parlamenta kako bi se pristupilo formiranju izvršnih vlasti FBiH.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE