• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svjedočanstva o zvjerstvima Azre Bašić

Mile Kuzmanović ispričao je da ga je Azra Bašić, dok je bio zarobljen, tukla do iznemoglosti zbog čega je iz logora izašao kao gotovo stoodstotni invalid.

 Svjedočanstva o zvjerstvima Azre Bašić Izvor: MONDO

"Znala me je tući do iznemoglosti. Gubio sam svijest. Skidala me do gola, a potom nogom udarala po polnom organu. Često je znala govoriti kako će mi odsjeći polni organ. Polomila mi je šest rebara, glavu gotovo smrskala. Iz logora sam izašao gotovo stopostotni invalid", priča bivši logoraš iz Dervente Mile Kuzmanović povodom saznanja da je Bašićeva uhapšena u Americi zbog mučenja i ubijanja Srba u logorima u Derventi.

Kuzmanović, koji je bio zatočen u logoru u bivšem Domu JNA u Derventi, kaže da je Bašićeva Blagoju Đurašu, nakon što su se nad njim iživljavali ostali čuvari logora, naočigled ostalih logoraša zabola vojnički nož u vrat.

"Krv je šikljala na sve strane, nas je tjerala da ližemo tu krv. Potom su hrvatski vojnici predvođeni Azrom igrali oko Đuraševog mrtvog tijela", prisjeća se Kuzmanović i dodaje da su srpski logoraši u Domu JNA bili izloženi strašnim torturama, koje mnogi nisu izdržali.

Kuzmanović (53) je u logor u bivšem Domu JNA u Derventi doveden na pravoslavni Vaskrs 1992. godine nakon što su pripadnici Hrvatske vojske i paravojnih hrvatsko-muslimanskih jedinica iz Dervente okupirali prigradsko derventsko naselje Čardak u kojem su većinom živjeli Srbi.

"Taj dan u logor u bivšem Domu JNA dovedeno je kompleto srpsko stanovništva ovog naselja. Nisu pošteđena ni djeca ni žene. Odmah su počela maltretiranja, prebijanja, ubistva", prisjeća se Kuzmanović.

On je istakao da se u tome posebno isticala žena po imenu Azra, koja je nosila uniformi Zengi. "Bila je nižeg rasta, bucmasta. Ne mogu opisati kakve je sve metode primjenjivala samo da bi nama logorašima bilo što teže", navodi Kuzmanović.

Prema njegovim riječima, srpske zarobljenike tukao je ko god je stigao po naređenju Bašićeve, a zatočenici su plakali i molili da ih pobiju kako bi se spasili muka.

"U jednoj prostoriji od 30-tak kvadrata bilo nas je više od šezdeset. Prostorija je bila bez svjetlosti, vlažna, puna vode. Onako isprebijanim davali su nam da jedemo so, a onda smo po dva-tri dana bili bez vode", ispričao je Kuzmanović.

On je rekao kako je čuo da je Bašićeva došla iz Rijeke zajedno sa pripadnici riječke zloglasne jedinica koja je u Derventi počinila stravične zločine nad Srbima. Kaže i da je njen suprug nekadašnji berberin iz Dervente Nedžad Bašić, takođe, činio zločine.

Predsjednik Udruženja ratnih zarobljenika iz Dervente Drago Knežević istakao je da su za vrijeme rata u Derventi postojala četiri logora u kojima su držani Srbi. Više od 400 derventskih Srba prošlo je kroz hrvatsko muslimanske kazamate nad kojima su vršena zlostavljanja, silovanja, batinanja. Logoraši su ubijani na očigled ostalih.

Bašićeva (51) je uhapšena u utorak, 15. marta, u gradu Stentonu u američkoj državi Kentaki zbog optužbi da je mučila i ubijala Srbe u logorima u Derventi. Interpol je 2004. godine locirao u Kentakiju, a Sud iz BiH objavio je međunarodnu potjernicu za njom u oktobru 2006. godine. SAD su dobile zvaničan zahtjev za njenu ekstradiciju u BiH u februaru 2007. godine. Prema sudskim dokumentima, američke vlasti zatražile su dodatne dokaze za ove zločine, a tužilaštvo BiH poslalo ih je u februaru i aprilu 2010. godine.

Okružno tužilaštvo u Doboju vodi istragu protiv Azre Bašić zbog sumnje da je kao komandir 108. Riječke brigade Hrvatske vojske počinila ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području opštine Dervente od aprila do jula 1992. godine, rečeno je Srni u ovoj pravosudnoj instituciji.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE