• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nije bilo hapšenja službenika CIPS-a

U akcijama koje su prije tri godine proveli policijski i istražni organi u predmetu "Cips" nije uhapšen nijedan službenik tadašnje Direkcije za implementaciju CIPS projekta.

 Nije bilo hapšenja službenika CIPS-a Izvor: MONDO

Ovo je saopšteno danas iz Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA).

Iz Direkcije pojašnjavaju da se istraga vodila zbog zloupotrebe elektronskog sistema za izdavanje ličnih dokumenata od strane službenika koji su radili na poslovima izdavanja dokumenata.

Povodom jučerašnje Srnine informacije da su među uhapšenima ili privođenima u predmetu "Cips" bili i visoki funkcioneri MUP-a RS, načelnici kriminalističke policije, komandiri, šefovi projekta CIPS i drugi, u saopštenju IDDEEA se ističe da bivša Direkcija za implementaciju CIPS projekta, a ni njena pravna nasljednica, sadašnja Agencija za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka, nikada nije izdavala lična dokumenta, vršila prijavu prebivališta i boravišta nioti vodila postupke oko izdavanja ličnih dokumenata.

Agencija za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH je, kako se navodi u saopštenju, tehnički servis zadužen za vođenje centralne evidencije i propisivanje standarda, personalizaciju dokumenata, te održavanje mreže za prenos podataka i nema nikakvih nadležnosti u vezi sa unošenjem podataka u centralni registar na lokacijama za izdavanje dokumenata.

"Shodno propisima BiH, poslove vođenja upravnih postupaka oko izdavanja ličnih dokumenata, prijave prebivališta i boravišta u FBiH i RS vrše službenici nadležnih MUP-ova, a u Brčko distriktu službenici Javnog registra distrikta i njihove organizacione jedinice i službenici uglavnom su smješteni na lokacijama poštanskih operatera u poštama širom BiH /tzv. CIPS lokacije koje više ne postoje/. To su MUP-ove lokacije za izdavanje dokumenata", dodaje se u saopštenju.

Okružno tužilaštvo u Bijeljini dobilo je od Tužilaštva BiH predmet o nezakonitostima u Direkciji za izdavanje ličnih dokumenata (CIPS), koji se odnosi na 32 lica, potvrdio je Srni glavni tužilac ovog tužilaštva Novak Kovačević.

On je istakao da je određeni broj lica, koja se navode u predmetu "Cips" od prije tri godine kada je provedena akcija, bio u pritvoru zbog pravljenja lažnih dokumenata u Bijeljini i Srebrenici, te podsjetio da je akcija tada vođena i u Brčkom, Banjaluci, kao i u dijelu Tuzle i Sarajeva.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE