• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: BiH nije postala održiva zemlja

Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio da BiH i pored ogromnih napora međunarodne zajednice nije uspjela da postane održiva zemlja.

 Dodik: BiH nije postala održiva zemlja Izvor: MONDO

To je potkrijepio riječima "da nije bilo unutrašnjeg konsenzusa naroda".

Dodik je tokom susreta i predavanja za studente američkog univerziteta "Jejl" rekao da BiH u svom funkcionisanju ima taj problem što je visoki predstavnik sebi dao pravo donošenja zakona koje formalno nema ni u Dejtonskom sporazumu, ni u Ustavu BiH, nijednoj rezoluciji UN, niti u "bonskim ovlaštenjima".

"Visoki predstavnik u BiH pokazuje aroganciju, jer iza njega stoji politička moć zemalja koje su ga poslale, što nije zabilježeno u novijoj političkoj istoriji", rekao je Dodik.

On je dodao da BiH kao zemlja nije nastala unutrašnjim dogovorom njenih ljudi, te da ona ima oktroisani ustav, sa kojim egzistira od 1995. godine.

"Ljude u BiH niko nije pitao da li žele da žive u njoj, jedan dio to hoće, a jedan ne, međutim, moramo da prihvatimo moć zemalja koje su je nametnule kao državu", pojasnio je Dodik, ističući da BiH i dalje predstavlja eksperiment međunarodne zajednice.

Prema njegovim riječima, problem predstavlja i činjenica da EU kao uslov za ulazak BiH stavlja ukidanje institucije visokog predstavnika, čemu se protive SAD, Velika Britanija i Turska, koje su članice Savjeta za provođenje mira (PIK).

"Od nas se traži da ispunimo očekivanja ovih zemalja, a mi moramo da ispoštujemo i volju naših birača. Ako poštujemo volju birača konfrontiramo se ovim silama, a ako ispunjavamo zahtjeve SAD i ostalih članica PIK-a, gubimo glasove", rekao je Dodik.

Predsjednik RS je istakao i dobre odnose sa Srbijom, koja osim što je susjedna zemlja mnogo istih stvari dijeli sa RS, a činjenicom da je potpisnica Dejtonskog sporazuma, dala je legitimitet suverenitetu BiH.

"Imamo i dobre odnose sa Hrvatskom i nemamo problem da sarađujemo sa bilo kim ko poštuje položaj RS", naglasio je Dodik.

Govoreći o budućnosti BiH, Dodik je izrazio mišljenje da će ona trajati kao "stanje dugoročne privremenosti", dok se njeni narodi na miran način ne raziđu.

"Mislim da BiH neće izdržati vrijeme i zbog toga smatramo da moramo jačati institucije RS. Ovdje treba očuvati mir, a statusne promjene možemo tražiti tek kad budemo sigurni da to neće izazvati nikakvo nasilje", poručio je Dodik.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE