• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Živko Budimir predložen za predsjednika FBiH

Živko Budimir iz reda hrvatskog naroda predložen je za predsjednika FBiH na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH.

 Živko Budimir predložen za predsjednika FBiH Izvor: MONDO

Mirsad Kebo predložen je za potpredsjednika FBiH iz reda bošnjačkog naroda, dok je Svetozar Pudarić predložen za istu funkciju iz reda srpskog naroda.

Karolina Pavlović iz reda hrvatskog naroda izabrana je za predsjedavajuću Doma naroda, a Jasmin Smailbegović za potpredsjednika iz reda bošnjačkog naroda. Potpredsjednik iz reda srpskog naroda biće izabran na narednoj sjednici.

Dom naroda Parlamenta FBiH zakazao je pauzu do 19.00 časova do kada bi Predstavnički dom federalnog Parlamenta trebalo da se izjasni o predloženim imenovanjima.

Šef Kluba delegata iz bošnjačkog naroda Amir Zukić odbacio je današnje optužbe CIK-a o nezakonitoj dodjeli mandata, rekavši da se današnja konstitutivna sjednica održava po Ustavu i zakonu, optuživši CIK da se mimo zakonskih procedura uključuje u destrukciju ustavnog i zakonskog sistema.

Trideset tri delegata Doma naroda Parlamenta Federacije BiH potpisala su na današnjoj konstitutivnoj sjednici izjavu o prihvatanju mandata i položila svečanu zakletvu.

U dom naroda federalnog parlamenta još nisu izabrani delegati iz tri kantona.

Centralna izborna komisija saopštila je juče da ostaje pri stavu da se još nisu stekli uslovi za potvrđivanje rezultata posrednih izbora za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, budući da još nisu završeni izbori u svih 10 kantona.

Dodik: Izbor delegata u Dom naroda nelegitiman

Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je da je današnji izbor delegata u Dom naroda federalnog Parlamenta, bez predstavnika dva HDZ-a, nelegitiman, jer se dejtonski balans ne može izbjeći.

"Predstavnici naroda su ti koji u ime naroda treba da donose važne političke odluke. U ovom slučaju, u FBiH to su nesumnjivo HDZ BiH i HDZ 1990. Zaobilaženjem ovih stranaka, zaobilazi se jedan konstitutivni narod", rekao je Dodik novinarima u Doboju.

Razgovori između predstavnika HDZ-a BiH, HDZ-a 1990, SDA i SDP-a BiH završeni su sinoć bez sporazuma o formiranju vlasti u FBiH.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE