• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dobrovoljačka: I ove godine posjeta mjestu zločina

Porodice vojnika stradalih u Dobrovoljačkoj ulici traže od nadležnih u FBiH da na tom mjestu omoguće obilježavanje 19 godina od zločina.

 Dobrovoljačka: I ove godine posjeta mjestu zločina Izvor: MONDO

Gordana Gvozdenović, sestra oficira JNA Obrada Gvozdenovića, i Bogdana Tomović, majka devetnaestogodišnjeg vojnika Zdravka, koji su ubijeni 3. maja u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, pozvale su danas sve nadležne u Federaciji BiH da odobre ceremoniju obilježavanja 19 godina od stradanja srpskih vojnika i civila.

Prema njihovim riječima, ovaj zahtjev uputile su u ime svih porodica vojnika koji su stradali u zločinu u Dobrovoljačkoj ulici, i jedino što žele jeste da se mirnom šetnjom, paljenjem svijeća i polaganjem cvijeća na mjestu zločina, dostojanstveno poklone sjenima svoje djece, braće, očeva.

''Nikada se neće smiriti ni ja ni moja duša sve dok najodgovorniji za stravični zločin u Doborovoljačkoj ne budu procesuirani i kažnjeni za svoja surova nedjela'', rekla je Gordana novinarima u Istočnom Sarajevu.

Ona je u ime porodica vojnika koji su stradali u Dobrovoljačkoj uputila apel svim nadležnim institucijama da odobre postavljanje spomen-ploče u znak sjećanja na stradanje njihovih najmilijih.

Prema njenim riječima, ni BiH ni Sarajevo danas ''nisu ni slobodna država ni slobodan grad''.

One su istakle da ni Sud ni Tužilaštvo BiH ne uživaju povjerenje porodica srpskih stradalnika i da je krajnje vrijeme da se preispita status i kredibilitet ovih institucija.

Bogdana Tomović posebno je ''razočarana i ogorčena na ponašanje i neprimjerene visokog predstavnika u BiH Valentina Incka''.

''Želja mi je da mu lično pokažem fotografiju i krvave dokumente moga sina, koji su pronađeni u njegovoj vojnoj uniformi, a koje su sačuvali i predali mi neki humani ljudi i bolnici na Koševu, gdje je moj Zdravko preminuo od posljedica teškog ranjavanja'', rekla je Tomovićeva.

Ona je pojasnila da želi da od Incka lično čuje ''za koga radi i zašto nas svađa...''

U napadu na kolonu JNA koja se iz Sarajeva povlačila prema kasarni u Lukavici 2. i 3. maja 1992. godine u Dobrovoljačkoj ulici snage Armije RBiH ubile su 42 vojnika i oficira, ranile 73, a zarobile njih 215.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE