• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Federacija BiH dobila predsjednika i premijera

Živko Budimir novi je predsjednik Federacije BiH, a premijer je Nermin Nikšić. Izabrano je i 16 novih ministara federalne vlade.

 Federacija BiH dobila predsjednika i premijera Izvor: MONDO

Potpredsjednici FBiH su Mirsad Kebo iz SDA i Svetozar Pudarić iz SDP-a, odlučeno je večeras na sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH.

Ova odluka donesena je nakon što je Predstavnički dom prihvatio prijedlog delegata Doma naroda da Budimir bude imenovan za predsjednika, a Kebo i Pudarić za potpredsjednike FBiH.

Predstavnički dom federalnog Parlamenta potvrdio je večeras na vanrednoj sjednici imenovanje nove Vlade, nakon čega su premijer Nermin Nikšić iz SDP-a BiH i ministri i položili svečanu zakletvu.

Za novu vladu glasalo je 55 poslanika, 13 je bilo protiv, dok su dva poslanika bila uzdržana.

Večeras izabrani predsjednik Federacije BiH Živko Budimir imenovao je Nermina Nikšića iz SDP-a za premijera FBiH, kao i 16 ministara nove federalne Vlade.

Budimir je sedam ministarskih mjesta povjerio SDP-u, pet SDA, a po dva HSP-u i Narodnoj stranci "Radom za boljitak".

Za zamjenika premijera i ministra prostornog uređenja imenovan je Desnica Radivojević iz SDA, a za drugog zamjenika premijera i ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković-Lijanović iz Narodne stranke "Radom za boljitak".

Za ministra unutrašnjih poslova imenovan je Predrag Kurteš iz SDP-a, za ministra energije, rudarstva i industrije Erdal Trhulj iz SDA, a za ministra finansija Ante Krajina iz HSP-a.

Ministar pravde je Zoran Mikulić iz SDP-a, ministar kulture i sporta FBiH Salmir Kaplan iz SDA, ministar prometa i komunikacija Enver Bijedić iz SDP-a, a ministar rada i socijalne politike Vjekoslav Čamber iz HSP-a.

Budimir je za ministra raseljenih lica i izbjeglica imenovao Adila Osmanovića iz SDA, a za ministra za boračka pitanja izabran je Zukan Helez iz SDP-a. Ministar zdravstva je Rusmir Mesihović iz SDP-a, ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić iz SDP-a, a ministar trgovine Milorad Bahilj iz Narodne stranke "Radom za boljitak".

Ministar razvoja, preduzetništva i obrta je Sanjin Halimović SDA, a jedina žena u novoj Vladi FBiH je Branka Đurić iz SDP-a, koja je imenovana za ministra životne sredine i turizma. 

Nikšić: FBiH će biti bolji entitet

Novi premijer FBiH Nermin Nikšić u ekspozeu je izrazio uvjerenost da će FBiH biti bolji entitet, dodajući da ona to mora i treba da bude.

"Prihvatamo izazov poslat iz Republike Srpske još 2006. godine. Spremni smo na zdravo nadmetanje. Takmičićemo se u provođenju reformi, ekonomskom razvoju, obezbjeđivanju socijalne sigurnosti i pravde, u boljem obrazovanju, kulturi i sportu", rekao je Nikšić.

On je istakao da nova vlast posebno mora štititi prava naroda i građana tamo gdje su oni manjina.

"Ovo će biti Vlada svih naroda i građana BiH, a pokazaćemo i da i one sredine u kojima stranke parlamentarne većine nisu pobijedile, doživljavamo kao sastavni dio FBiH", poručio je Nikšić.

Prema njegovim riječima, na vrhu liste vladinih prioriteta su bezbjednost i pravda, a potom reforma javne uprave i štednja, rješavanje statusa boračke populacije, te reforma cjelokupnog penzionog sistema.

Nikšić je kao prioritete naveo i izjednačavanje prava lica sa invaliditetom, intenziviranje procesa povratka izbjeglih i raseljenih lica, poboljšanje kvaliteta obrazovanja, te efikasnu ekonomsku politiku koja će poboljšati uslove poslovanja preduzeća, stavljanje Razvojne banke u funkciju razvoja, definisanje poreske politike, intenziviranje procesa revizije privatizacije.

On je dodao da će se nova Vlada FBiH zalagati za brzo aktiviranje već odobrenih sredstava od međunarodnih banaka koja će se više usmjeravati na razvoj ljudskih potencijala i obrazovanja, za tehnološki razvoj, inovacije, energetsku efikasnost i životnu sredinu.

"Svako dodatno zaduženje za tekuću potrošnju nedopustiv je teret za buduće generacije", poručio je Nikšić.

Lagumdžija: Novi period za Federaciju BiH

Lider SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija ocijenio je da večerašnje imenovanje federalne Vlade predstavlja početak novog perioda za Federaciju BiH i BiH u kome će FBiH nastojati da postane bolji entitet.

On je rekao novinarima u Sarajevu da ne vjeruje da će imenovanje Vlade FBiH dovesti do pogoršanja procesa pregovora o formiranju vlasti na državnom nivou.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE