• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH bez plana u slučaju katastrofe

BiH nema plan kako bi u slučaju nuklearne ili bilo koje druge katastrofe trebalo da se ponašaju sve institucije,rekao je Jovica Bošnjak.

 BiH bez plana u slučaju katastrofe Izvor: MONDO

Bošnjak je naveo da nijedna zemlja bivše Jugoslavije, osim Slovenije, nema plan za slučaj vanrednih događaja koji bi trebalo da definiše nadležnosti i obaveze svih institucija u slučaju vanredne situacije.

"Dijelovi infrastrukture naravno postoje, kao što je na primjer Sistem za ranu najavu vanrednog događaja", pojasnio je Bošnjak, pišu "Nezavisne novine".

Prema njegovim riječima, Agencija se zbog nedostatka domaćih eksperata, koji bi bili u stanju da izrade plan za slučaj vanrednih događaja, obratila međunarodnoj Agenciji za atomsku energiju i naredne godine trebalo bi da počne realizacija projekta Jačanje regulatorne infrastrukture u BiH, u kojem je jedan od ciljeva izrada ovog plana.

Bošnjak je dodao da je Agencija formirala stručni tim za stalno praćenje situacije u japanskim nuklearnim elektranama, koji je u stalnom kontaktu sa agencijama iz okruženja i sa međunarodnom Agencijom za atomsku energiju.

On je rekao da se ne može govoriti ni o kakvoj ugroženosti ljudi ili životne sredine u BiH radioaktivnim česticama iz Japana, s obzirom na geografski položaj Japana, odnosno na veliku udaljenost od BiH.

Japan je 11. marta pogodio razoran zemljotres jačine 8,9 stepeni po Rihteru, poslije kojeg je uslijedio smrtonosni cunami, kao i havarije u nuklearnoj centrali. Japanska policija saopštila je danas da je zvaničan broj poginulih i nestalih nakon razornog zemljotresa i cunamija dostigao 14 650 i da je samo za nekoliko časova porastao za 1 000.

Međunarodna agencija za atomsku energiju saopštila je danas da je situacija u oštećenoj japanskoj nuklearnoj elektrani Fukušima i dalje veoma ozbiljna, ali da nije bilo većeg pogoršanja situacije od juče. Oštećena elektrana nalazi se na 240 kilometara sjeverno od japanske prijestonice.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE