• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čović: Anarhija- potrebni novi izbori

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović ocijenio je da je u Federaciji BiH anarhija i da su novi izbori jedino rješenje.

 Čović: Anarhija- potrebni novi izbori Izvor: MONDO

"Ako se neustavno i nelegitimno formira vlast, bez legitimnih predstavnika Hrvata, i to ovakvim nasiljem, jasno je da je takva vlast neustavna.To je najbliže anarhiji. Zato nema drugog načina nego da idemo na nove izbore", rekao je Čović za "Glas Srpske".

Čović je rekao da će HDZ BiH i HDZ 1990 uskoro napraviti vlast na nivou kantona i da će odluka o tome biti donesena na organima stranke u ponedjeljak.

"Donijećemo odluke da krenemo sa procesom uspostavljanja vlasti da bismo imali legitimnu vlast u kantonima gdje su Hrvati većina, i to za nekih dvadesetak dana. Taj dio vlasti će funkcionisati u skladu sa zakonom kao što je, na primjer, vlast u Republici Srpskoj", istakao je Čović.

Predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić rekao je za da nije nikakva tragedija ponoviti izbore, te da bi njihovi rezultati bili jasna poruka onima koji su kreatori krize.

"Hrvatski narod je u ovom trenutku mobilisan i odlučan", poručio je Ljubić.

Ljubić ističe da je ovo najozbiljnija kriza koju je BiH imala od rata i poručuje da svi oni koji u tome učestvuju i to podržavaju potcjenjuju ozbiljnost situacije, ali i hrvatski narod koji će pokazati odlučnost da se izbori za svoju samostalnost.

"Pokušaj da se zanemari izborna volja cijelog jednog konstitutivnog naroda, pogotovo formiranjem nelegalnih i nelegitimnih institucija, ruši stabilnost BiH i cijelog regiona. S druge strane, pokazaće se kao nemoguća misija", rekao je Ljubić.

Prema njegovim riječima, Hrvatima ne treba zeleno svjetlo Zlatka Lagumdžije da bi dobili ono što im pripada.

"Apsolutno mjesto predsjedavajućeg Savjeta ministara po rotaciji pripada Hrvatima. Stoga će hrvatski blok bez ikakvog zelenog, crvenog ili ne znam kakvog svjetla odrediti ko će to biti", zaključuje Ljubić.

On je naglasio da je izjava predsjednika RS Milorada Dodika da neće priznati nelegitimnu vlast logičan i principijelan odnos prema konstituisanju vlasti u BiH.

"Drugačije izjave zapravo niko ne bi trebalo u BiH da daje. Niko ne može priznati nelegitimnu i nelegalnu vlast. Dodikovi stavovi su očekivani, principijelni, utemeljeni i opravdani", kaže Ljubić.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE