• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Lagumdžija sahranjuje BiH

Predsjednik RS Milorad Dodik smatra da je hipotetički moguće formirati vlast na nivou BiH bez predstavnika Hrvata, ali bi posljedica mogao biti nestanak BiH.

 Dodik: Lagumdžija sahranjuje BiH Izvor: MONDO

Dodik kaže da pretpostavlja da kantoni sa hrvatskom većinom, koji nisu poslali delegate u Dom naroda, neće dati legitimitet federalnoj vladi u kojoj nema njihovih legitimnih predstavnika, što može da dovede do toga da se organizuju u neku svoju zajednicu.

"Ne znam šta će Hrvati da urade, ali ja sam najoštriji protivnik miješanja međunarodne zajednice u formiranje vlasti u Federaciji BiH, jer takvim postupanjem, u kojem idu samo na ruku bošnjačkim interesima, jedino mogu da zadaju smrtni udarac cijeloj zemlji", rekao je Dodik za "Pres RS".

On tvrdi da je lider SDP-a Zlatko Lagumdžija na najboljem putu da sahrani BiH. Lagumdžijino insistiranje na istiskivanju legitimnih predstavnika hrvatskog naroda iz kombinacija za sastavljanje federalne vlade, kaže Dodik, sigurno će proizvesti mnoge probleme, uključujući potpunu blokadu procesa formiranja vlasti na zajedničkom nivou.

Dodik je upozorio da bi posljedica ovakvog postupka formiranja vlasti u FBiH mogla da dovede do formiranja dvostrukih struktura u Federaciji BiH - jednih na čelu sa SDP-om i njegovim trabantima, a s druge strane - bloka okupljenog oko dva HDZ-a.

Predsjedni Srpske smatra da se za rješenje sudbine BiH mora napraviti dogovor o tome šta je moguće da se napravi. On smatra da bi taj bazni dogovor trebalo da podrazumijeva referendum na kojem bi se svaki narod izjasnio o sudbini BiH.

"Bošnjaci su naivni što i dalje vjeruju da im međunarodna zajednica može napraviti državu. Time samo gube šansu da se ovde napravi zemlja onakva kakva je moguća, a ne onakva kakvom je oni vide", ocijenio je Dodik.

Dodik je ponovio da je BiH nemoguća zemlja. "Navučena nam je ludačka košulja, koju ne možemo da skinemo kako se ne bi ugrozila sujeta stranaca, koji su je i skrojili", ocijenio je predsjednik Srpske.

Govoreći o referendumu na kojem bi narod RS trebalo da kaže šta misli o radu Suda i Tužilaštva BiH, Dodik je napomenuo da će pozvati poslanike u Srpskoj da usvoje dokument o neprocesuiranim ratnim zločinima koji su tokom rata počinjeni nad Srbima u BiH i da će istovremeno uputiti apel za raspisivanje referenduma.

"Svjesni smo da ih time nećemo ukinuti, ali ćemo jasno pokazati šta narod misli o njihovom radu... Činjenica je da zločini nad Srbima nisu procesuirani pred ovim institucijama i mi želimo da to jasno iznesemo pred parlament. Zbog toga ćemo najkasnije do sredine iduće sednice podneti skupštini opsežnu analizu o svim zločinima koji su počinjeni nad Srbima", rekao je Dodik.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE