• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zasjedaju vlade RS i Srbije

U Banjaluci je počela prva zajednička sjednica vlada Republike Srpske i Srbije.

 Zasjedaju vlade RS i Srbije Izvor: MONDO

Na sjednici bi trebalo da budu postignuti dogovori o realizaciji projekata i saradnji u oblasti obrazovanja, željezničkog saobraćaja, infrastrukture i energetike.

Sjednicom predsjedavaju predsjednici dvije vlade Aleksandar Džombić i Mirko Cvetković.

Na dnevnom redu je opremanje obrazovnih ustanova u RS, razvoj željezničkog transporta, otvaranje instituta "Mihajlo Pupin" u Banjaluci i infrastrutkurni projekti.

Premijera Cvetkovića, prije početka sjednice, primio je predsjednik Srpske Milorad Dodik.

Cvetković i ministri Vlade Srbije doputovali su u Banjaluku radi održavanja prve zajedničke sjednice dvije vlade, na kojoj će biti riječi o unapređenju saradnje u obrazovanju, saobraćaju i energetici, a biće potpisan i memorandum o saradnji.

Nakon kraćeg razgovora, premijeri Srpske i Srbije i potpredsjednici vlada prisustvovaće svečanom otvaranju zgrade Akademije nauka i umjetnosti RS, nakon čega će biti održana zajednička sjednica.

Ministri dvije vlada razmatraće saradnju u oblastima obrazovanja, saobraćaja, nauke i energetike.

Potpredsjednik Vlade RS Anton Kasipović rekao je novinarima da je to "značajan dogovor i krupan korak" u realizaciji svih opredjeljenja iz Sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama RS i Srbije.

On je naveo da će na sjednici biti reči o kreditnom aranžmanu koji će Vlada Srbije ponuditi za opremanje obrazovnih ustanova u RS i nabavljanje računarske opreme.

Kasipović je dodao da će se razgovarati i o razvoju željezničkog transporta, daljoj saradnji u oblasti nauke, odnosno o formiranju instituta Mihajlo Pupin u Banjaluci, kao i o potpisivanju memoranduma o saradnji u oblasti energetike.

On je kazao i da će ministar saobraćaja i veza RS Nedeljko Čubrilović sutra razgovarati i o izgradnji mosta Bratunac - Ljubovija.

Ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS Željka Cvijanović navela je da su vlade RS i Srbije do sada zaključile 27 različitih sporazuma, protokola i memoranduma.

Prema njenim riječima, u pripremi je još pet ili šest novih sporazuma, iz kojih bi trebalo da proisteknu konkretne aktivnosti.

(agencije/MONDO, foto: Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE