• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Odbijen prijedlog Kluba Bošnjaka

Ustavni sud RS odbio je prijedlog Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS za ocjenu ustavnosti svih zakona i drugih akata koje je NSRS usvojila na 32. sjednici.

 Odbijen prijedlog Kluba Bošnjaka  Izvor: MONDO

Na toj sjednici u julu 2009. godine Narodna skupština RS usvojila je rebalans budžeta RS za 2009. godinu i odluku o zaduženju prema Međunarodnom monetarnom fondu.

Ustavni sud je saopštio da vitalni nacionalni interes konstitutivnih naroda u Srpskoj nije ugrožen jer su druga dva kluba delegata u Vijeću naroda RS obavijestili skupštinu da tim aktima nije povrijeđen njihov nacionalni interes.

Ovaj sud smatra da Narodna skupština nije povrijedila Ustavom utvrđene procedure donošenja opštih akata, jer se Klub delegata bošnjačkog naroda samoinicijativno odrekao prava da razmatra te akte skupštine.

Klub Bošnjaka smatra da akti sa 32. sjednice nisu doneseni u skladu sa Ustavom Srpske, jer ih nije razmatrao taj klub zbog odluke da obustavi rad u zakonodavnim procedurama zbog navodne nesaglasnosti Poslovnika Ustavnog suda sa Ustavom Srpske.

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS te godine je bio 14. jula obustavio rad dok Ustavni sud Srpske ne uskladi poslovnik o svom radu s Ustavom i Zakonom o Ustavnom sudu RS, da se ne bi dešavala preglasavanja Bošnjaka.

Ta odluka blokirala je zakonodavnu aktivnost u RS, budući da se Vijeće naroda RS, odnosno klubovi konstitutivnih i ostalih naroda, moraju izjasniti o svim usvojenim zakonima u Narodnoj skupštini.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE