• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Formiranje vlasti u FBiH neće uticati na vlast u BiH

Predsjednik RS Milorad Dodik kaže da formiranje vlasti u FBiH bez dva HDZ-a neće direktno uticati na formiranje vlasti na državnom nivou.

 Dodik: Formiranje vlasti u FBiH neće uticati na vlast u BiH Izvor: MONDO

"Utiče, međutim, sa stanovišta činjenice da je Centralna izborna komisija BiH potvrdila da se ta vlast nije mogla formirati i da postoje određene zakonske i ustavne manjkavosti", kazao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je naveo da će stranke iz RS nastaviti "sa politikom ujedinjenog nastupa" u pogledu formiranja vlasti na državnom nivou, ističući da to podrazumijeva poštovanje principa rotacije i balansa nacionalne zastupljenosti.

"Ostajemo pri istim prijedlozima i ne želimo da Sjavet ministara bude formiran kao Vlada Federacije, na način koji nije dovoljno osnažen Ustavom i zakonima, već da u sve to budu izabrani legitimni predstavnici", naglasio je predsjednik RS.

U Federaciji BiH juče je formirana vlast, a da prethodno nisu izabrani svi hrvatski delegati u Dom naroda, koji je ključan za izbor predsjednika i potpredsjednika Federacije, kao i federalne vlade.

Vlast u Federaciji BiH formirala je koalicija okupljena oko Socijaldemokratske partije BiH, u kojoj su još Stranka demokratske akcije, Hrvatska stranka prava i Narodna stranka "Radom za boljitak".

Dva konkurentska HDZ-a osporavaju legitimitet novoformirane vlasti, smatrajući da hrvatski predstavnici iz SDP BiH, kao i HSP i Narodna stranka "Radom za boljitak" ne mogu biti stvarni predstavnici hrvatskog naroda u BiH.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE