• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otvorena zgrada ANURS

U Banjaluci je svečano otvorena nova zgrada Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske (ANURS).

 Otvorena zgrada ANURS Izvor: MONDO

Time je najviša naučna institucija Srpske nakon petnaest godina postojanja dobila svoj prostor za rad.

Predsjednik ANURS-a Rajko Kuzmanović rekao je da je Akademija u svom petnaestogodišnjem trajanju opravdala osnivanje i dala očekivane rezultate, istakavši da je njen cilj da zagovara univerzalne vrijednosti nauke i umjetnosti, u službi narodnog preporoda.

"U eri ozbiljne svjetske krize, kada i bogatiji od nas osjećaju oskudice, imali smo razumijevanje najpozvanijih koje je omogućilo da se izgradi ova zgrada i da Akademija dobije svoj dom", rekao je Kuzmanović na svečanoj akademiji.

Kuzmanović je izrazio zahvalnost Vladi RS i njenom tadašnjem predsjedniku Miloradu Dodiku na ličnom zalaganju da Akademija dobije dostojan smještaj.

Kuzmanović je dodao da će akademici biti organizovani u odjeljenjima društvenih nauka, književnosti i umjetnosti, prirodno-matematičkih i tehničkih nauka i medicinskih nauka, a u zgradi će biti smješteni i instituti za istoriju, srpski jezik i književnost, te prirodne i tehničke nauke, kao i prostor novoosnovane Matice srpske u RS.

Prema njegovim riječima, Akademija će i u budućem periodu nastaviti sa poslovima kojima potvrđuje svoje mjesto, među kojima su do sada održanih 27 naučnih skupova, te 55 naslova, naučnih knjiga, zbornika, ljetopisa, spomenica, te dva pokrenuta časopisa.

"Naša akademija stekla je i stiče sve veću podršku istorodnih institucija širom Evrope, a do sada je potpisala sporazume o saradnji sa desetak akademija evropskih zemalja, ali i sa evropskim akademijskim asocijacijama i Međunarodnim vijećem za nauku", istakao je predsjednik ANURS-a.

Svečanom otvaranju nove zgrade ANURS-a prisustvovali su predsjednik RS Milorad Dodik, predsjednici vlada RS i Srbije Aleksandar Džombić i Mirko Cvetković.predsjednici Srpske i Crnogorske akademije nauka i umjetnosti Nikola Hajdin i Momir Đurović, kojima su uručene zlatne plakete u znak zahvalnosti za podršku radu Akademije.

Na današnjoj akademiji predsjednik RS odlikovao je ordenom časti akademika Milorada Ekmečića za doprinos osnivanju i radu ANURS-a.

Akademiji su prisustvovali i predstavnici Španske kraljevske akademije, te ruske i češke akademije nauka, UNESK-ovog odjeljenja za nauku, Matice srpske, te brojni predstavnici institucija i naučni i kulturni radnici RS.

Akademija nauka i umjetnosti RS osnovana je 11. oktobra 1996. godine, u sastavu ima 42 člana, od kojih su 23 u radnom sastavu, pet van radnog sastava i 14 inostranih.


Dodik: Srpska pokazala da je stabilna

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je da je Srpska danas stabilna i da se kreće u dobrom smjeru, i da ne vidi izazove koji bi mogli da ugroze dobru institucionalnu i političku situaciju u Republici.

Dodik je, prisustvujući svečanoj akademiji povodom otvaranja nove zgrade Akademije nauka i umjetnosti RS, rekao da je ovo važan dan za Srpsku, jer su sada stvoreni uslovi za valjan rad njene najviše naučne ustanove.

"Čestitam predsjedniku Akademije (Rajku Kuzmanoviću) i njegovim saradnicima što je u roku i u vrijeme, za koje će neki reći da nije za ovakve investicije, završen ovakav pregalački napor", rekao je Dodik, kome je predsjednik ANURS-a uručio zlatnu plaketu za podršku u radu ove institucije.

Prema Dodikovim riječima, RS je ovim pokazala da je spremna i sposobna da primi različite ljude, da im obezbijedi miran život i da ih ohrabri da je vole.

On je dodao da će Akademija kroz svoj rad morati i dati odgovore na pitanja političkih zloupotreba međunarodne zajednice, koja je, ne obazirući se na formalna ovlašćenja, visokom predstavniku dala mogućnost da u BiH donese više od 200 zakona.

"RS se nalazi u okviru BiH i njenih dejtonskih ovlašćenja i dejtonsku BiH mi podržavamo, a ne neku imaginarnu i iluzornu i želimo da damo svoj doprinos afirmaciji Dejtona", rekao je Dodik.

On je naglasio da to odavno nije mjera u BiH, u kojoj neki žele da naprave drugu zemlju, ističući da se strani faktor predugo zadržao u BiH, dok su visoki predstavnici pribavili sebi moć koju nisu imali ni po Dejtonskom sporazumu, ni po Ustavu ni po svim relevantnim rezolucijama UN.

"Visoki predstavnik je došao ovdje da bi bio odgovoran svim stranama, među kojima je i RS, ali joj on nikad nije podnio izvještaj", naglasio je predsjednik RS.

Džombić: Vlada će podržati projekte Akademije

Premijer Republike Srpske Aleksandar Džombić izjavio je da će Vlada i u narednom periodu davati značaj elementima državnosti Srpske, ali da u ostvarivanju ciljeva očekuje i pomoć akademske javnosti.

Džombić je istakao da će Vlada uvijek pružati podršku za projekte Akademije, ali da očekuje i glas akademske javnosti koji će pomoći u ostvarivanju njenih ciljeva, posebno sa stanovišta najaktuelnijih dešavanja koja uznemiruju BiH.

Predsjednik Vlade RS je, tokom svečanosti povodom otvaranja nove zgrade Akademije nauka i umjetnosti RS u Banjaluci, rekao da ovaj objekat predstavlja spoj privrede, nauke, umjetnosti i državnosti Srpske.

On je istakao da je prethodna Vladi RS, a posebno ministar prosvjete i kulture Anton Kasipović, doprinijeli da ovaj projekat bude na vrijeme završen.

"Neko bi rekao da je ovo samo jedan od uspješno realizovanih 348 projekata iz Razvojnog programa RS, ali ja ga ne doživljavam tako", kaže Džombić.

Džombiću je ovom prilikom predsjednik Akademije Rajko Kuzjmanović uručio zlatnu plaketu kao znak zahvalnosti na podršci radu ove naučne institucije i realizaciji projekta izgradnje nove zgrade. /kraj-nn/foto

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE