• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Procesuirati Bašićevu i Kamerićevu

Predsjednik Saveza logoraša RS Branislav Dukić apelovao je na Tužilaštvo i Sud BiH da procesuiraju Azru Bašić i Indiru Vrbljanac - Kamerić

 Procesuirati Bašićevu i Kamerićevu Izvor: MONDO

"Bašićeva iz SAD mora biti izručena vlastima BiH, a Indira Vrbljanac-Kamerić privedena pravosuđu BiH da bi se konačno suočile sa pravdom i odgovarale za zlodjela koja su počinila Srbima u Posavini 1992. godine", izjavio je Dukić Srni.

Dukić smatra da je krajnje nedopustivo to što je 2007. godine Okružni suda u Doboju nakon saslušanja Indiru Vrbljanac-Kamerić pustio da se brani sa slobode i da ode u Hrvatsku.

On je podsjetio da je Indira Vrbljanac-Kamerić počinila zločine nad Srbima od 1992. do 1995. godine kada je bila upravnik ženskog zatvora u Brodu i drugih zatvora u Posavini.

"Vrbljanac-Kamerić je, osim logoraša srpske nacionalnosti, zatvarala i lica druge nacionalnosti, pogotovo žene, a među njima su mnoge silovali pripadnici hrvatske regularne vojske i Armije BiH" , naglasio je Dukić.

Američke vlasti su 15. marta uhapsile Azru Bašić, optuženu da je od aprila do juna 1992. godine u Derventi kao pripadnica Hrvatske vojske mučila i ubijala Srbe.

Prema optužnici Okružnog tužilaštva u Doboju, Kamerićeva je tokom minulog rata kao načelnik kriminalističke službe u Odžaku i komandir vojne policije Hrvatskog vijeća odbrane u ženskom logoru "Polet" u Brodu izvršila više krivičnih djela ratnog zločina nad Srbima iz Posavine i drugih krajeva BiH.

Kroz hrvatske logore u Brodu tokom rata prošlo je više od 2.000 logoraša, podaci su Udruženja ratnih zarobljenika logoraša iz Broda. Komanda HVO organizovala podvođenja i silovanja Srpkinja u ovom gradu.

Dukić je ranije izavio da je upravo Kamerićeva birala žene nad kojima su se iživljavali vojnici HVO-a, te da je ona postupala po naredbi komandanta pozadine 101. brigade HVO-a Ahmeta Čauševića.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE