• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izvještaj o BiH zainteresovao međunarodne aktere

Izvještaj o BiH, koji je sačinio specijalni izvjestilac Milan Kučan, realan je i kao takav zanima sve međunarodne aktere.

 Izvještaj o BiH zainteresovao međunarodne aktere Izvor: MONDO

Zbog toga se izvještaj nalazi na razmatranju u Vašingtonu, Ankari, Parizu, Londonu i Bonu, rekao je slovenački izvor koji je imao uvid u ovaj dokument.

On je naveo da su SAD, Turska, Francuska, Velika Britanija i Njemačka pokazale veliko zanimanje za Kučanov izvještaj, koji u međunarodnim krugovima uživa ugled velikog poznavaoca BiH, javlja dopisnik Srne iz Brisela.

Ton Kučanovog izvještaja je pesimističan, kaže slovenački izvor i podsjeća da je ovaj dokument u utorak predstavljen u parlamentu Slovenije.

"Međutim, nisu tačni navodi da Kučan poziva na referendum o tome da li se BiH može održati. On konstatuje pesimističnu sliku BiH i traži način da zemlja preživi. Njegov izvještaj je realan i kao takav zanima sve međunarodne aktere", objasnio je taj izvor.

Visoki evropski diplomata na pitanje o mogućnosti podjele BiH na osnovu pesmistične slike Kučanovog izvještaja rekao je da je Dejtonski sporazum osnov na kojem se dalje razmišlja o konstrukciji države.

"Nismo vidjeli taj izvještaj. EU i SAD slažu se oko toga da je BiH jedinstvena, odnosno da nema odvajanja dijelova države", istakao je evropski diplomata.

Izvještaj Milana Kučana o BiH, koji je isključivo bio zamišljen kao savjetodavni dokument za premijera Slovenije Boruta Pahora, još nije predstavljen i analiziran sa strane šefa diplomatije EU Ketrin Ešton, jer je veoma zauzeta zbivanjima u Sjevernoj Africi. Zbog toga Kučan vjerovatno neće doći u Brisel do ponedjeljka kada će ministri inostranih poslova EU i Eštonova razgovarati o BiH.

Ljubljansko "Delo" prenijelo je da se kao glavna poruka izvještaja navodi da je osnovna dilema u BiH ta da li se ona, promjenama dejtonskog ustava, može transformisati u funkcionalnu državu, po volji svih njenih građana ili se oni slažu sa sadašnjim stanjem koje prijeti dezintegracijom.

Šefovi diplomatija zemalja članica EU na sastanku u ponedjeljak, 21. marta, u Briselu trebalo bi da usvoje strategiju za BiH, piše internet portal "Juropian vojs". EU želi da ojača funkciju svog specijalnog predstavnika u BiH (EUSR) u sklopu priprema za postepeno gašenje Kancelarije visokog predstavnika. Austrijski diplomata Valentin Incko trenutno obavlja obje funkcije.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE