• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Protesti u Bratuncu

U Bratuncu je održan protestni skup kojem je prisustvovalo više od 200 građana.

 Protesti u Bratuncu  Izvor: MONDO

Njihovi osnovni zahtjevi su ukidanje stimulativnog dodatka odbornicima za prisustvo skupštinskim sjednicama, više izdvajanja za socijalno ugroženo stanovništvo, smanjenje korupcije i veća briga opštinskih vlasti o zapošljavanju.

Sa skupa je upućen i zahtjev Vladi Republike Srpske da posveti više pažnje ovoj siromašnoj opštini i njenom stanovništvu.

Opozicioni odbornik u bratunačkoj SO Vojin Pavlović ocijenio je kao sramno nedavno donošenje skupštinske odluke da se odbornicima, osim mjesečnog paušala od 450 KM, isplaćuje i 100 KM za prisustvo sjednicama, te zatražio poništavanje ove odluke.

Prema njegovim riječima, ovu odluku donijeli su odbornici koji su zaposleni i osim plata u firmama i ustanovama naplaćuju još 700 KM kao odborničke naknade, te za rad u skupštinskim radnim tijelima čiji su rezultati nevidljivi.

"Održano je svega 10 sjednica SO u ovom mandatu. Skupština se bavi sama sobom, a većina odbornika je promijenila stranačku pripadnost radi ostvarivanja ličnih interesa, što im omogućuje pripadnost skupštinskoj većini", rekao je Pavlović na protestnom skupu.

On je ukazao na izuzetno težak položaj većine stanovnika ove opštine, ističući da nijedno od 16 nekadašnjih državnih preduzeća ne radi i da je za posljednjih devet godina iz Bratunca odselilo 15 000 stanovnika zbog nemogućnosti da u ovoj sredini obezbijede egzistenciju.

Pavlović je za teško stanje u Bratuncu okrivio načelnika opštine Nedeljka Mlađenovića, njegove saradnike i skupštinsku većinu, navodeći da se ništa ne investira u otvaranje radnih mjesta i poljoprivredu, i ne vodi briga o ugroženima, dok se značajna budžetska sredstva izdvajaju za organizovanje regata, uređenje plaže pored Drine i organizovanje sajma maline, iako od toga skoro niko nema koristi.

Mirni protestni skup u Bratuncu organizovao je Opštinski odbor Srpske radikalne stranke "Dr Vojislav Šešelj", a podršku zahtjevima i ispoljavanju nezadovoljstva dalo je i bratunačko Udruženje panzionera koje ima 20 307 članova.

Predsjednik Udruženja Luka Jovanović ističe da njihova podrška protestu nije davanje podrške bilo kojoj političkoj partiji, već ukazivanje na težak položaj penzionera i ostalih kategorija stanovništva. "Umjesto da povedu brigu o ugroženima i privlačenju investicija, odbornici i opštinsko rukovodstvo samo vode brigu da sebi povećaju primanja i to treba zaustaviti", istakao je Jovanović.

Organizatori su najavili da će, ako opštinska vlast ne uvaži ove zahtjeve, za dvadesetak dana organizovati veće i trajnije proteste.

Sa skupa je upućeno saučešće Vladi i narodu Japana zbog žrtava i nesreće koja je zadesila tu zemlju. Organizatori protestnog skupa naglasili su da građani Bratunca nisu zaboravili pomoć koju je Japan pružio u posljeratnim godinama.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE