• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izgradnja autoputeva- ekonomska perspektiva

Ministar saobraćaja i veza RS Nedeljko Čubrilović ocijenio je da će se izgradnjom više dionica autoputeva otvoriti nove ekonomske perspektive za brži razvoj Srpske.

 Izgradnja autoputeva- ekonomska perspektiva Izvor: MONDO

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Čubrilović ocijenio je da će se izgradnjom više dionica autoputeva i brzih puteva sa Srbijom, značajno poboljšati kvalitet i kvantitet saobraćajnih komunikacija kroz RS, čime bi se otvorile nove ekonomske perspektive za brži razvoj Srpske.

Ministar Čubrilović i ministar infrastrukture i energetike Srbije Milutin Mrkonjić istakli su danas u Banjaluci značaj izgradnje mosta Bratunac - Ljubovija preko rijeke Drine, jer je to od izuzetnog značaja za građane Bratunca i razvoj lokalne privrede.

Mrkonjić je istakao da je izgradnja ovog mosta jedan od prioriteta Vlade Srbije, kao i izgradnja mosta Bačevci - Fakovići, o čemu je prošle godine potpisan protokol, prema kojem će finansijska sredstva za njegovu izgradnju obezbijediti Vlada Srbije, dok bi RS finansirala izgradnju pristupnih puteva mostu sa strane Srpske.

Dogovoreno da obje strane ubrzaju aktivnosti na ovom projektu.

Čubrilović je istakao da je jedan od prioriteta izgradnja brze ceste Sarajevo - Mesići - Ustiprača - Višegrad - granica sa Srbijom, kojom bi se izlazilo na autoput Kruševac - Kotroman u Srbiji, čija je izgradnja planirana u narednom periodu.

Mrkonjić je rekao da je u planu izrada projekta za ovu dionicu autoputa, koji će izlaziti na Višegrad, a na koji će se vezati brza cesta u Srpskoj.

Navodeći da na ovoj trasi živi oko dva miliona ljudi, ministri su naglasili značaj da se u planirane aktivnosti krene što prije.

Ministri su razgovarali o zajednički realizovanim projektima Srpske i Srbije, među kojima je najznačajniji izgradnja mosta na Rači, vrijednog više od 13 milona evra, saopšteno je iz Biroa Vlade RS za odnose sa javnošću.

Vlada Srbije u cjelosti je finansirala most i pristupne saobraćajnice na lijevoj obali Save dok je Srpska finansirala izgradnju pristupnih puteva na desnoj obali rijeke Save u Rači.

Ministri su razgovarali o aktuelnim projektima u oblasti izgradnje i rekonstrukcije infrastrukture u drumskom, željezničkom, vodnom i vazdušnom saobraćaju i istakli dobru dosadašnju saradnju i opredijeljenost dva ministarstva za njeno unapređenje.

Potvrda tome je i potpisivanje memoranduma o saradnji kojim će se ona dodatno intenzivirati.

Ministri su razgovarali i o razvoju vazdušnog saobraćaja, kao i o saradnji dvije vlade u oblasti modernizacije željezničkog saobraćaja u RS.

Istaknut je i značaj obnove plovnog puta rijeke Save na kojoj zajednički rade BiH, Srbija i Hrvatska i istaknuto da prevoz robe plovnim putevima predstavlja jedan od povoljnijih vidova transporta, te da ima privredne i ekološke prednosti.

Na sastanku je naglašeno da je plovni put potrebno dovesti na nivo koji će omogućiti bezbjednu plovidbu.

Ministar Čubrilović je o aktuelnim pitanjima razgovarao i sa ministrom životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Srbije Oliverom Dulićem, te ministrom ekonomije i regionalnog razvoja Nebojšom Ćirićem.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE