• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kuzmanović: Obrazovanje prvorazredni zadatak

Predsjednik Akademije nauka i umjetnosti RS Rajko Kuzmanović kaže da je cilj Akademije da okupi naučne i obrazovne radnike.

 Kuzmanović: Obrazovanje prvorazredni zadatak Izvor: MONDO

Kuzmanović je naglasio da će nova zgrada omogućiti Akademiji da radi punom snagom i ostvaruje ciljeve postavljene 1996. godine kada je i osnovana. Prema njegovim riječima, u zgradi Akademije sada će se češće održavati i stručni skupovi, javne rasprave i tribine i predavanja.

"Najbitnije je shvatiti da je izgradnja ovog objekta preokret u shvatanju i poimanju nauke i kulture koje nisu i ne mogu biti potrošačke organizacije, već prvorazredne proizvodne organizacije", rekao je Kuzmanović novinarima nakon svečanosti otvaranja nove zgrade Akademije nauka i umjetnosti RS u Banjaluci.

Kuzmanović je dodao da je u adaptaciju nove zgrade Akademija nauka i umjetnosti RS veličine 2 300 metara kvadratnih, koja se nalazi u centru Banjaluke, uloženo četiri miliona KM.

Prema njegovim riječima, u zgradi Akademije nalaziće se i prostorije Matice srpske, instituti za istoriju, za srpski jezik i književnost, za prirodne i tehničke nauke, te akademijska knjižara i izložbeni prostor.

Predsjednik Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Nikola Hajdin rekao je da akademija nauka vrijedi onoliko koliko vrijedi svaki njen član pojedinačno, i da njen prevashodni cilj jeste obrazovanje budućih generacija.

"Saradnja SANU sa Akademijom nauka i umjetnosti je najplodonosnija", rekao je Hajdini, dodajući da se otvaranjem nove zgrade nauka i umjetnosti RS stvaraju uslovi za još intenzivniju, svakodnevnu saradnju.

Akademik Milorad Ekmečić smatra da Akademija nauka i umjetnosti RS mora da bude radna ustanova i da stvara institute koji će u skladu sa budžetskim izdvajanjima za nju davati i naučne rezultate, posebno u prirodnim naukama.

Predsjednik Španske kraljevske akademije Haime Gil Aluha, koji je danas imenovan u inostranog člana Akademije nauka i umjetnosti RS, rekao je da Španska kraljevska akademija ima 48 stalnih i 100 dopisnih članova širom svijeta, i da je njihova aktivnost usmjerena na formalnu, ali i primijenjenu nauku.

Predsjednik Crnogorske akademije nauka i umjetnosti Momir Đurović rekao je da se u svijetu povećeva broj akdemija, ali da samo nacionalne akademije dobijaju poseban zadatak, i to da budu glavni savjetodavni organ države.

Potpredsjednik Češke akademije nauka i umjetnosti Jaroslav Panek istakao je da je za ovu akademiju vrlo interesantna saradnja sa Akademijom nauka i umjetnosti RS, izrazivši nadu da će se to u budućnosti i ostvariti.

Potpredsjednik Ruske akademije nauka i umjetnosti Aleksandar Nekipelov rekao je da Ruska akademija ima 500 stalnih članova i 700 dopisnih, više od 400 instituta sa više od 40 000 istraživača. Oko 120 000 ljudi je zaposleno i radi na projektima Akademije.

"Ruska akademija nauka i umjetnosti zasnovana je na sintagmi samooupravljanja. Iz budžeta države godišnje prima dvije milijarde dolara godišnje, ali sama odlučuje kako će distribuirati taj novac", naveo je Nikipelov i dodao da Ruska akademija nauka i umjetnosti sarađuje sa različitim ustanovama i akademijama širom svijeta.

Novu zgradu Akademije nauka i umjetnosti u Banjaluci su danas svečano otvorili predsjednik RS Milorad Dodik i predsjednik Akademije nauka i umjetnosti RS Rajko Kuzmanović, u prisustvu predsjednika Vlade Srbije Mirka Cvetkovića, te brojnih gostiju iz zemlje i inostranstva.

Zgrada u Ulici Bana Lazarevića datira iz 1936. godine, a do sada je tri puta obnavljana. Zgrada je do sada bila sjedište mnogih, prvenstveno obrazovnih ustanova, među kojima i Pedagoška akdemija i Filozofski fakultet.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE