• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Džombić: Vlada bez Hrvata - kršenje Dejtona

Vlada Federacije u kojoj nema Hrvata predstavlja najoštrije kršenje Dejtonskog sporazuma – izjavio Aleksandar Džombić.

 Džombić: Vlada bez Hrvata - kršenje Dejtona Izvor: MONDO

Predsjednik Vlade RS Aleksandar Džombić rekao je da novoformirana vlast u FBiH u kojoj nema legitimnih predstavnika jednog od konstitutivnih naroda u BiH, u ovom slučaju Hrvata, predstavlja najoštrije kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH u kojima je jasno definisan balans nacionalnih predstavnika koji učestvuju u vlasti.

"Pokušaj da se u vlast infiltriraju Hrvati podobni SDP-u i Zlatku Lagumdžiji neće donijeti ništa dobro BiH već će samo dodatno produbiti krizu u BiH", rekao je Džombić Srni u Banjaluci, reagujući na jučerašnje formiranje vlasti u FBiH.

Prema njegovim riječima, ovim potezom još jednom se više nego očito pokazuje stvarna namjera predstavnika Bošnjaka i njihovo viđenje BiH.

"Krojenje BiH po mjeri samo jednog naroda neće dovesti do harmonizacije odnosa i veće tolerancije već, naprotiv, do očigledno naizbježne dezintegracije", poručio je Džombić.

Predstavnički dom federalnog Parlamenta potvrdio je sinoć, na vanrednoj sjednici, imenovanje nove Vlade Federacije BiH, nakon čega su premijer Nermin Nikšić iz SDP-a BiH i ministri položili svečanu zakletvu.

Živko Budimir iz HSP-a predsjednik je FBiH, a potpredsjednici Mirsad Kebo iz SDA i Svetozar Pudarić iz SDP-a, potvrđeno je na sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović ocijenio je konstituisanje vlasti u FBiH bez legitimnih predstavnika hrvatskog naroda kao ''državni udar'' i ''anarhiju'', zbog čega bi u BiH trebalo provesti nove izbore.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE