• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RS: Tri miliona KM potrošeno na antidepresive

U RS je prošle godine za kupovinu lijekova za smirenje i antidepresiva potrošeno više od tri miliona KM, piše "Glas Srpske".

 RS: Tri miliona KM potrošeno na antidepresive Izvor: MONDO

Psihijatri ističu da sve veća potreba za lijekovima za smirenje i antidepresivima pokazuje da je depresija u porastu, kao i anksioznost i drugi poremećaji u čijem liječenju se koriste ovi lijekovi.

Na porast depresije u društvu, prema riječima psihijatra Saše Arnauta, utiču teška materijalna situacija, nezaposlenost, kao i brojne posljedice ratnih dešavanja.

"Činjenica je da su depresija i depresivni poremećaji u porastu na našim prostorima, što pokazuje i povećanje potrebe za antidepresivima, koji su efikasni lijekovi i za anksiozne poremećaje i poremećaje izlaganja traumatskim događajima", rekla je načelnik Klinike za psihijatriju Kliničkog centra Banjaluka Marija Bugarić-Radmanović.

Ona je dodala da ukoliko bi se pacijenti, koji pate od depresije, na vrijeme obraćali za stručnu ljekarsku pomoć, taj poremećaj bi bilo lakše otkloniti nego kada depresija poprimi teži oblik.

Prema evidencijama Fonda zdravstvenog osiguranja RS, u 2010. godini troškovi za lijekove za smirenje i antidepresive iznosili su tri miliona KM, dok je u 2009. godini trošak iznosio 2,7 miliona KM, a u 2008. oko 2,2 miliona.

Prema podacima Instituta za zaštitu zdravlja RS, potrošnja antidepresiva u 2009. godini iznosila je 5,56 dnevnih doza na 1.000 stanovnika.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE