• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U FBiH kriza Vašingtonskog sporazuma

Predsjednik RS Milorad Dodik i predstavnici parlamentarnih političkih partija iz Srpske izrazili su zabrinutost zbog političke situacije u FBiH.

 U FBiH kriza Vašingtonskog sporazuma Izvor: MONDO

Oni su konstatovali da je to primarno kriza u FBiH, a ne u BiH, i kriza Vašingtonskog, a ne Dejtonskog sporazuma.

"Predstavnici RS ne žele da se bave, i ne mogu da uređuju, odnose u FBiH, ali imaju odgovornost prema svih konstitutivnim narodima u BiH", navodi se u saopštenju iz Biroa za odnose sa javnošću predsjednika Republike i dodaje da su učesnici sastanka zabrinuti zbog izostanka sertifikata i dodjele mandata u Parlamentu FBiH od strane Centralne izborne komisije BiH.

Učesnici sastanka, koji je danas u Banjaluci organizovao predsjednik Dodik povodom aktuelne političke situacije u RS i BiH, pozvali su institucije FBiH, nadležne za utvrđivanje legitimiteta izabranih organa FBiH, da pokrenute postupke za ocjenu ustavnosti i zakonitosti što prije završe, da bi se moglo pristupiti konstituisanju zajedničkih organa BiH.

Na sastanku je naglašeno da se želi jedinstven nastup predstavnika RS na nivou BiH i da nema podrške zakazivanju sjednice parlamenta BiH, bez prethodnog osiguranja skupštinske većine.

Konstatovano je da je potrebno tražiti rješenja u okviru slova Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji pruža dovoljne garancije nacionalne ravnopravnosti konstitutivnim narodima i entitetima u BiH.

Sastanku su prisustvovali Igor Radojičić, ispred SNSD-a, Mladen Bosić SDS-a, Mladen Ivanić PDP-a, Nedeljko Čubrilović ispred DNS-a, Petar Đokić SP-a, Ilija Stevančević PUP RS, Dragan Čavić DP-a, Dragutin Škrebić NDS-a i Milanko Mihajlica iz SRS RS.

Sastanku su prisustvovalim i predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović i predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE