• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Galijašević: Abu Hamza mora odgovarati za zločine

Ekspert za antiterorizam Dževad Galijašević upozorio je da ni u kom slučaju ne bi trebalo dozvoliti deportaciju Imada al Husina.

 Galijašević: Abu Hamza mora odgovarati za zločine Izvor: MONDO

Ekspert za antiterorizam Dževad Galijašević upozorio je da ni u kom slučaju ne bi trebalo dozvoliti deportaciju neformalnog vođe mudžahedina u BiH Imada al Husina, poznatijeg kao Abu Hamza, u Hrvatsku, jer bi time ovaj Sirijac bio amnestiran od ratnih zločina u koje je umiješan.

"Osim što je učestvovao u zločinima, on je i potencijalni svjedok za druge slučajeve i ne treba ga deportovati sve dok ne bude procesuiran i osuđen", istakao je Galijašević, dodavši da njegova deportacija u Hrvatsku odgovara i nekim bošnjačkim strukturama koje ne žele da on progovori o zločinima odreda "El Mudžahid".

Ocjenivši da "slučaj" Abu Hamze sve više podsjeća na sapunicu koja je moguća samo u BiH, Galijašević je podsjetio da je haška presuda bivšem komandantu takozvane Armije BiH Rasimu Deliću potvrdila da su mudžahedini počinili stravične zločine, a da je Abu Hamza bio jedan od komandanata njihovog odreda.

"Nije njemu uopšte loše u Lukavici, gdje ima klasičan hotelski smeštaj i zato je jasno da su protesti u Sarajevu 12. marta bili usmjereni protiv nečega sasvim drugog. Ne bi me iznenadilo da mu se u Hrvatskoj nađe odgovarajući smještaj, gdje će živjeti sasvim normalno sa svojom porodicom, a onda će u BiH dolaziti kao turista", rekao je Galijašević za "Pres".

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić potvrdio je Srni da ova institucija vodi istragu o zločinima koje su tokom proteklog rata u BiH počinili pripadnici jedinice "El mudžahid", ali da većina lica afro-azijskog porijekla koja su, kako kaže, interesantna Tužilaštvu nisu dostupna, jer su napustila BiH još 1995. godine.

"Pres" piše da će neformalni vođa mudžahedina u BiH Abu Hamza, koji već dvije godine boravi u Imigracionom centru BiH u Lukavici, biti protjeran u Hrvatsku čim njegov slučaj dobije konačan epilog pred Sudom za ljudska prava u Strazburu.

Izvor "Presa" blizak Službi za poslove sa strancima BiH kaže da za takvu odluku postoji čvrsto uporište u činjenici da je Abu Hamza u BiH za vrijeme rata došao upravo iz Hrvatske i, prema važećim propisima, osoba koja se protjeruje iz BiH može da završi samo u zemlji porijekla ili u državi iz koje je ušla u BiH.

Prema dostupnim informacijama, Abu Hamzi ne pada na pamet da se vraća u rodnu Siriju gdje ga, kako je i sam priznao prije nekoliko godina, čeka sudski proces i vjerovatno zatvor."Abu Hamza je bio problem BiH dok je bio na slobodi, ali ništa manje problematičan nije bio ni tokom protekle dvije godine. S obzirom na to da su njegovi sustanari u Imigracionom centru uglavnom afroazijskog porekla, on im je postao neka vrsta vođe kojeg slijepo slušaju. Bilo je tu sitnih pokušaja da se organizuju pobune, štrajkovao je glađu, ali opravdano se sumnja da je i nedavni skup vehabija u Sarajevu, koji su protestovali zbog navodnih loših uslova u Imigracionom centru, upravo njegovo maslo", kaže isti izvor.

Prema njegovim riječima, u bezbjednosnim krugovima se još ispituje njegova uloga u organizaciji protesta održanih 12. marta u Sarajevu. On ističe da struktura ljudi koja se prošle subote obrela u Sarajevu navodi na zaključak da Abu Hamza stoji iza svega, odnosno da širom Federacije BiH ima pristalice koje ga slijepo slušaju.

"Nikome ne treba dalja radikalizacija situacije i zato se željno iščekuje odluka Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu koja bi omogućila njegovu deportaciju. Vjerovatno bismo tada imali nove proteste, ali možda i nova hapšenja osoba koje su prijetnja po bezbedjnost", kaže izvor lista koji nije mogao da otkrije više detalja o Abu Hamzinoj mogućoj deportaciji u Hrvatsku.

Slučaj Abu Hamze trenutno razmatra Evropski sud za ljudska prava u Strazburu, gdje je ovaj bivši pripadnik odreda "El Mudžahid" tužio BiH, jer mu je oduzeto državljanstvo i donijeta odluka o protjerivanju.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE