• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SDP: CIK falsifikuje rezultate izbora

SDP BiH optužuje CIK BiH za falsifikovanje rezultata izbora i "stavljanje u službu HDZ-ovih blokada konstituisanja vlasti".

 SDP: CIK falsifikuje rezultate izbora Izvor: MONDO

Socijaldemokratska partija (SDP) BiH saopštila je danas da bi članovi Centralne izborne komisije (CIK) BiH "trebalo da prestanu sa falsifikovanjem rezultata izbora i izborne volje građana", optužujući Komisiju da se "u potpunosti stavila u službu HDZ-ovih blokada konstituisanja vlasti".

Iz ove stranke navode da je "promptna najava predsjednice CIK-a Irene Hadžiabdić da će sutra sazvati vanrednu sjednicu CIK-a, isti dan kada su predsjednik HDZ-a i bivša predsjednica FBiH, Dragan Čović i Borjana Krišto zatražili, još jednom potvrdilo sramotnu ulogu dijela članova CIK-a u višemjesečnim neustavnim i nezakonitim blokadama".

SDP BiH očekuje da će kod većine članova CIK-a BiH "preovladati razum" i da će se, kako kažu, suprotstaviti i prekinuti političku vezu koja postoji između dijela članova CIK-a i pojedinih stranačkih centrala. "Konačno bi članovi CIK-a trebali prestatiti sa falsifikovanjem rezultata izbora i izborne volje građana, a početi raditi posao za koji ih isti ti građani jako dobro plaćaju", navodi se u saopštenju SDP-a BiH.

Iz ove stranke tvrde da se CIK, predvođen predsjednicom Komisije, od 3. decembra, kada je istekao zakonski rok za izbor delegata u kantonalnim skupštinama i konstituisanje Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, "u potpunosti stavila u službu HDZ-ovih blokada konstituisanja vlasti".

"Stav CIK-a, kojim su smatrali nedopustivim blokiranje izbora delegata, ali s druge strane ni po koju cijenu nisu željeli podijeliti certifikate onima koji su izabrani, omogućio je potpunu i višemjesečnu političku blokadu, jer se po tom principu nikada više u FBiH ne bi mogla formirati vlast jer će uvijek neki nezadovoljni kanton moći blokirati izbor delegata i formiranje vlasti dok mu se ne ispune sve njegove želje", tvrde iz SDP-a BiH.

Iako posredni izbori za delegate u Parlamentu FBiH nisu završeni u svim kantonalnim skupštinama, u Sarajevu je u četvrtak formiran Dom naroda federalnog Parlamenta, nakon čega su oba parlamentarna doma završila izbor predsjednika i potpredsjednika te Vlade FBiH.

CIK je u više navrata ponovio da dok se ne završe izbori delegata u svim kantonima i dok se ne utvrdi da su provedeni u skladu sa zakonskm procedurom, odnosno dok se njihovi rezultati ne objave u Službenom glasniku, ne postoje uslovi da se delegatima uruče uvjerenja o dodjeli mandata.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE