• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ponavljanje procesa konstituisanja vlasti?

Novoizabrani predsjednik FBiH Živko Budimir najavio je spremnost da se,ukoliko Ustavni sud ocijeni neispravnost, ponovi proces konstituisanja vlasti.

 Ponavljanje procesa konstituisanja vlasti? Izvor: MONDO

Novoizabrani predsjednik Federacije BiH Živko Budimir najavio je spremnost da se, ukoliko Ustavni sud ocijeni da je konstituisanje vlasti u Federaciji neustavno i nezakonito, sačeka provođenje izbora u preostalim kantonima i ponovi proces konstituisanja vlasti.

Budimir smatra da dva politička bloka koja su se profilisala u Federaciji nakon posljednjih izbora imaju pravo na svoj stav u vezi sa legalnošću konstituisanja vlasti, ali da meritorno mišljenje o tome mogu dati samo nadležne institucije, te OHR i Savjet za provođenje mira (PIK).

Prema Budimirovim riječima, Centralna izborna komisija (CIK) nije meritorna da daje ocjene o ustavnosti.

"Oni samo provode izbore i nisu ih proveli u zakonskim okvirima", rekao je Budimir, ocijenivši da je to bilo prvo kršenje Ustava BiH.

Novoizabrani predsjednik FBiH izjavio je za sarajevsko "Oslobođenje" da se neće otimati za fotelju sa dosadašnjom predsjednicom Borjanom Krišto.

"Ukoliko Borjana Krišto smatra da mora ostati u svome kabinetu do konačne odluke Ustavnog suda ili OHR-a, ja ću naći način kako kvalitetno raditi i bez sjedanja u taj kabinet", objasnio je Budimir.

Budimir, član HSP-a, optužio je HDZ da je svojim dosadašnjim nedjelovanjem dopustio bošnjačkim političkim subjektima da Federaciju pretvore u bošnjački entitet.

Iako posredni izbori za delegate u Parlamentu FBiH nisu završeni u svim kantonalnim skupštinama, u Sarajevu je u četvrtak formiran Dom naroda federalnog Parlamenta, nakon čega su oba parlamentarna doma završila izbor predsjednika i potpredsjednika te Vlade FBiH.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE