• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rad na crno dominantan u medijima

Rad na crno prisutan je u preko 60 odsto medija, a naročito u privatnim medijima u Srpskoj.

 Rad na crno dominantan u medijima Izvor: MONDO

Ovo je danas navedeno iz Sindikata medija i grafičara Republike Srpske (RS)

Predsjednik ovog Sindikata Sekul Popović istakao je da su Inspekciji rada RS na neki način vezane ruke i da je potrebno, po uzoru na hrvatski model, mijenjati sadašnji Zakon o inspekciji rada kako bi joj se dala što veća ovlaštenja.

"Potrebno je detaljno pregledati sve moguće forme ugovora po osnovu kojih rade ljudi u medijima, a to su, između ostalog, ugovori o radu i privremenim poslovima koji su izvor manipulacije i ekspolatacije novinara u RS", rekao je novinarima Popović nakon sjednice Sindikata medija i grafičara RS na temu "Rad na crno u medijima RS".

On je naglasio da novinari, odnosno svi zaposleni u medijima, moraju puno više raditi na zaštiti radno-pravnog statusa.

"U preko 50 odsto medija u RS imamo sindikalne organizacije, ali u pojedinim privatnim medijima poslodavci perfidno zabranjuju osnivanje sindikata, jer ga tretiraju kao remetilački faktor", dodao je Popović.

Vršilac dužnosti glavnog inspektora rada RS Goran Grgić istakao je da će Inspekcija rada RS djelovati u skladu sa ovlaštenjima i zakonskim mogućnostima i da će učiniti sve da rad na crno suzbije i da omogući prava iz radnog odnosa.

"Ima određenih loših tendencija koje su primjećene, a odnose se na zloupotrebe nekih zakonskih rješenja i angažovanje radnika po osnovu ugovora o djelu i po osnovu autorskih prava. U narednom periodu biće izvršena kontrola svih medijskih kuća u RS, a rezultate ćemo u svakom slučaju predstaviti javnosti", rekao je Grgić.

On je napomenuo da je Inspekcija rada RS u posljednje vrijeme primila dvije prijave koje se odnose na ugrožavanje prava po osnovu ugovora o radu.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE