• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Državni zatvor koštaće 77 miliona KM

U Istočnoj Ilidži trebalo bi da bude izgrađen državni zatvor u naredne dvije godine. Cijena izgradnje preko 77 miliona KM.

 Državni zatvor koštaće 77 miliona KM Izvor: MONDO

Ministarstvo pravde BiH najavilo je da bi, uprkos činjenici da je izmijenjen projekat izgradnje državnog zatvora, te primjedbama iz oba entiteta na cijenu izgradnje, zatvor trebalo da bude izgrađen za naredne dvije godine.

Iako je prije sedam godina dogovorena gradnja državnog zatvora na području Istočne Ilidže, do sada je izgrađen samo ogradni zid. U međuvremenu cijena izgradnje u odnosu na prethodnu je znatno viša pa, umjesto 30 miliona maraka, sada iznosi preko 77 miliona maraka.

U Ministarstvu pravde BiH pojašnjavaju da je do poskupljenja izgradnje državnog zatvora došlo zbog povećanja dimenzija i površine zgrade, te poboljšanja bezbjednosnih sistema, pristupnih puteva i infrastrukture, što su zahtijevali stručnjaci iz Evropske unije.

Direktor jedinice za provođenje projekta izgradnje državnog zatvora Jugoslav Jovičić kaže za BIRN "Džastis riport" da tu nema razlike u cijeni kvadrata, samo je povećana površina zgrade.

On je istakao da je prvobitna površina zgrade bila 13 000 metara kvadratnih i procijenjena je na 30 miliona KM, a sadašnja zgrada ima 22 000 metara kvadratnih i procijenjena je na 46 miliona KM.

BiH će na izgradnju zatvora potrošiti oko 13 miliona KM, dok će se ostalo osigurati donatorskim i kreditnim sredstvima. Opština Istočna Ilidža je, na prijedlog Ministarstva pravde RS, bez naknade ustupila zemljište na kojem će biti izgrađen zatvor.

Uprkos neslaganjima sa entitetskim ministarstvima pravde, koja su izrazila negodovanje zbog preskupe konačne verzije projekta izgradnje zatvora, u Ministarstvu pravde BiH ističu da nemaju nikakvih problema s provođenjem neophodnih aktivnosti i najavljuju da će novi zatvor biti spreman da primi prve zatvorenike do proljeća 2013. godine.

Ministar pravde RS Džerard Selman kaže da ministarstvo ne prihvata novu cijenu, te promjene u načinu finansiranja izgradnje državnog zatvora i najavljuje mogućnost povlačenja saglasnosti o izgradnji zatvora na području RS.

"Mislim da skupljeg zatvora u svijetu neće biti i zato Vlada RS i Ministarstvo pravde apsolutno više ne podržavaju izgradnju centralnog zatvora na nivou BiH. Iz Ministarstva pravde ćemo uputiti dopis zvaničnicima Istočne Ilidže da oni procedurom jednostavno traže naknadu za zemljište, jer su se izmijenile okolnosti", pojašnjava Selman.

Ipak, u Ministarstvu pravde BiH smatraju da negodovanja iz entiteta neće uticati na provođenje projekta.

Ministar pravde BiH Bariša Čolak, za zatvor, čije okončanje radova predviđa 2013. godine, kaže da će biti vrhunske sigurnosti, potpuno u skladu sa evropskim zatvorskim pravilima.

"Izgradićemo zatvor koji će pružiti najviši nivo sigurnosti i najviši nivo ljudskih prava koji su mogući u takvoj ustanovi. Sve to je doprinijelo poskupljenjima. Naravno, vrlo je teško bilo i sakupiti novac, i tek smo krajem prošle godine uspjeli da zaključimo finansijsku konstrukciju", ističe Čolak.

Iz Ministarstva pravde BiH najavljuju da će u toku ove godine biti raspisan konkurs za izbor kompanija koje će izvoditi dodatna geodetska istraživanja i radove na gradnji državnog zatvora.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE