• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EU ozvaničila sankcije za političare u BiH

EU je ozvaničila korištenje restriktivnih mjera protiv političara u BiH, proizilazi iz danas usvojenog dokumenta ministara spoljnih poslova EU

 EU ozvaničila sankcije za političare u BiH Izvor: MONDO

"Savjet EU je odlučan da nastavi podršku Dejtonsko-pariskom mirovnom sporazumu i podržava prijedlog visoke predstavnice Ketrin Ešton pri mogućem korištenju restriktivnih mjera", navodi se u saopštenju nakon današnje sjednice Savjeta ministara spoljnih poslova EU o BiH.

Druga značajna odluka je da je prvi put zvanično pomenuto moguće izmještanje OHR-a iz BiH.

"U okviru ukupne strategije EU prema BiH i uspostavljanja efektivnog ojačanog pristupa EU, Savjet EU se raduje diskusijama međunarodne zajednice o preoblikovanju međunarodnog prisustva, uključujući i razmatranje mogućeg izmještanja OHR-a iz BiH", navodi se u saopštenju.

Osim ovoga, ministri su odlučili da buduće evropsko prisustvo treba da ima jednog predstavnika, koji će preuzeti ključnu ulogu u podršci BiH na njenom putu ka EU.

"Predstavništvo EU u BiH zastupljeno u jednoj osobi će imati širok i izbalansiran paket mjera kako bi maksimalno pojačao pozitivne strane pristupa BiH EU, koji će biti u skladu s uspostavljenim procedurama", navodi se u dokumentu.

"Predstavnik EU će uključivati kontinuiranu političku podršku u pogledu pitanja koja su vezana za proces integracije u EU, finansiranje iz IPA fondova, te monitoring i podršku napretka na provođenju reformi preko tijela uspostavljenih Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju/Privremenim sporazumom", navodi se u zaključcima i dodaje da će EU preduzeti ove korake u koordinaciji sa širom međunarodnom zajednicom.

Savjet ministara spoljnih poslova EU ponovo je potvrdio svoju punu podršku sadašnjem visokom predstavniku/specijalnom predstavniku EU Valentinu Incku i pozvao BiH da ispuni neispunjene ciljeve i uslove što ostaje potrebno za zatvaranje OHR-a.

"U okviru sveukupne strategije EU za BiH i efektivnog uspostavljanja ojačanog prisustva EU, Savjet očekuje diskusije međunarodne zajednice o reorganizovanju međunarodnog prisustva, uključujući i razmatranje mogućeg relociranja kancelarije OHR-a", navodi se u zaključcima.

Savjet ministara spoljnih poslova EU još jednom je ponavio svoje nedvosmisleno opredjeljenje ka perspektivi BiH u EU, kao što je to dogovoreno na sjednici Evropskog savjeta u Solunu 2003. godine.

"EU će nastaviti da pruža pomoć BiH u tom smislu, uključujući i svojim većim prisustvom. Savjet još jednom potvrđuje nedvosmislenu opredijeljenost teritorijalnom integritetu BiH kao suverene i jedinstvene zemlje", navodi se u jednom od šest zaključaka o BiH sa današnje sjednice Savjeta ministara spoljnih poslova EU u Briselu.

Savjet smatra da su pozicioniranje programa EU u centar političkog procesa u BiH i rješavanje političkih kriterijuma od ključnog značaja za napredak i izražava duboku zabrinutost činjenicom da vlasti još nisu formirane na svim nivoima u BiH.

Savjet EU poziva političke lidere BiH da se na odgovoran način angažuju, te u duhu kompromisa što je prije moguće formiraju vlasti na svim nivoima kako bi se posvetili preostalim hitnim i neophodnim reformama da bi se ostvarili kvalitetni koraci na putu ka EU.

"Savjet naglašava, pozivajući se na Zaključke od 14. decembra 2010. godine, da kao priritetno pitanje zemlja treba uskladiti Ustav sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima. Kredibilne aktivnosti u tom smislu predstavljaju ključ da se ispune obaveze zemlje u skladu sa Privremenim/Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju", navodi se u zaključku.

Savjet ističe da je usvajanje Zakona o državnoj pomoći na državnom nivou još jedna obaveza koja proističe iz Privremenog/Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

"Osim toga, usvajanje Zakona o popisu na državnom nivou i ubrzanje reformi su važni elementi u procesu integracije zemlje u EU. Napredak u rješavanju ovih pitanja će pokazati opredijeljenost vlasti i političkih stranaka procesu integracije u EU. Zadovoljavajući rezultati u provođenju obaveza koje prozlaze iz Privremenog /Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju će biti ključni element da bi EU razmatrala kredibilan zahtjev za članstvom", navodi se u zaključcima.

Savjet ministara spoljnih poslova EU naglašava značaj poboljšanja i jačanja efikasnog funkcionisanja države i institucija, uključujući i putem potrebnih ustavnih promjena, dodajući da će BiH, posebno, morati biti u poziciji da usvaja, provodi i primjenjuje zakone i pravila EU.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE