• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ambasada SAD odbacila kritike veterana HVO

Pomoć i podrška Ambasade SAD u BiH usmjerena je prema svim građanima BiH, bez obzira na njihovo etničko porijeklo, saopšteno je danas iz američke Ambasade.

 Ambasada SAD odbacila kritike veterana HVO Izvor: MONDO

"Gotovo dvije decenije našeg angažmana u BiH govore same za sebe", naveli su iz američke Ambasade komentarišući optužbe udruženja hrvatskih veterana iz proteklog rata da su visoki predstavnik u BiH Valentin Incko i ambasador SAD u BiH Patrik Mun podržavši formiranje vlasti u Federaciji BiH (FBiH) bez poštovanja izborne volje hrvatskog naroda, podržali državni udar i ubili BiH.

Iz američke Ambasade posebno su naglasili dugogodišnju opredijeljenost SAD suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH.

U odvojenim otvorenim pismima Incku i Munu, veterani HVO-a poručuju da je učestvovanje u rušenju ustavnog poretka krivično djelo za koje je predviđena zatvorska kazna.

Veterani HVO-a u pismu Incku navode da se, umjesto da obezbijedi funkcionisanje pravne države, zbog čega je i došao u BiH, on "pridružuje rušiocima pravnog sistema i lično negira izbornu volju hrvatskog naroda, kao jednog od tri konstitutivna i suverena naroda u BiH".

U otvorenom pismu američkom ambasadoru u BiH, veterani ističu da je njegov izlazak u javnost prije odluka nadležnih institucija BiH i ocjene ko treba da bude u vlasti, a ko u opoziciji, u najmanju ruku nekorektan prema onima koji su jedini mjerodavni da donesu ove odluke i politički čin bez presedana u 21. vijeku.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE