• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svjedok: Srbi nisu pozvali paravojne snage

Svjedok Neđeljko Prstojević izjavio na suđenju Radovanu Karadžiću u Haškom tribunalu da srpsko rukovodstvo u BiH nije pozvalo paravojne snage.

 Svjedok: Srbi nisu pozvali paravojne snage Izvor: MONDO

Svjedok tužilaštva Haškog tribunala Neđeljko Prstojević rekao je danas, u završnici svjedočenja na suđenju nekadašnjem predsjedniku Republike Srpske (RS) Radovanu Karadžiću, da srpsko rukovodstvo u BiH nije pozvalo paravojne snage i da one nisu bile dobrodošle.

"Mi nismo dovodili ljude sa strane, generalno. Nikad nisam radio ni sa kim sa strane i paravojne grupe su došle kao zlo. Ilidža je bila jaka, nama te grupe nisu trebale", rekao je Prstojević, koji je bio predsjednik opštine Ilidža i predsjednik Kriznog štaba.

Dok ga je Karadžić unakrsno ispitivao, Prstojević je rekao da su "paravojne grupe formalno bile pod komandom, ali malo-malo pa bi uradile nešto mimo kontrole".

Odgovarajući na pitanje da li je Dragiša Dragišić učestvovao u vlasti na Ilidži, Prstojević je rekao da "Dragišić nije bio ni u vlasti ni u Srpskoj demokratskoj stranci".

U namjeri da ilustruje "ko je zvao trupe na Ilidžu", Karadžić se koristio presretnutim razgovorom "nekog Valtera i Legije, a posle toga Željka Ražnatovića i Legije", gdje neko od sagovornika govori: "mi smo ovde došli i sve smo počeli da organizujemo na svoju ruku. On nas ovde nije spojio ni sa kim i dezorganizacija i nedisciplina su nastale čim su pali prvi mrtvi... a da su mu usred borbi ovi seljaci ukrali auto i pobegli sa fronta... ali ne možeš ti, pa nešto psuje... kad on dođe do svoje kuće i kaže ja dalje ne idem, pa opet nešto psuje... pa priča o Juki i zarobljavanju".

Sudsko vijeće je Karadžića upozorilo da takav način ispitivanja ne može da prati. Takav način ispitivanja s teškoćom prate i prevodioci i izvještači.

Povodom Karadžićeve konstatacije "da ih je taj Dragiša Dragišić pozvao i ništa im nije obezbijedio" i pitanja: "da li su se oni pojavili na Ilidži bez vašeg znanja", Prstojević je odgovorio: "Mora da je u pitanju Ivelja Dragišić, koga vlasti nisu kontrolisale ni prije rata".

Paravojnim jedinicama se u svom dodatnom ispitivanju bavio i zastupnik optužbe Alen Tiger. On je podsjetio da je Prstojević na svjedočenju u petak rekao da osim JNA, MUP i Teritorijalne odbrane u aprilu 1992. godine nije bilo paravojnih jednica. Tiger je zatim skrenuo pažnju na presretnuti razgovor između Vojislava Šešelja i Branislava Gavrilovića Brneta, od 21. aprila 1992. godine, gdje "Brne objašnjava Šešelju kakvo ljudstvo imaju u gradu i da ima 18 koji su opkoljeni".

Prstojević je potvrdio da su Brne Gavrilović i njegove jedinice dejstovali na području Sarajeva u aprilu 1992. godine, ali da ih tada nije bilo na Ilidži. "Brne je na Ilidžu došao 9. jula 1992. godine, a ja o ovome ne zam ništa", rekao je Prstojević.

Suđenje Radovanu Karadžiću biće nastavljeno 23. maja ove godine. Sudsko vijeće odobrilo je timu odbrane dva mjeseca prekida postupka, radi upoznavanja sa potencijalno oslobađajućim materijalom koji je tužilaštvo sa zakašnjenjem objelodanilo.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE