• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bundalu povećana kazna za tri godine

Drugostepenom presudom Apelacionog vijeća Suda BiH Ratku Bundalu povećana zatvorska kazna za ratni zločin sa 19 na 22 godine.

 Bundalu povećana kazna za tri godine Izvor: MONDO

Apelaciono vijeće Suda BiH preinačilo je prvostepenu presudu Ratku Bundalu, Neđi Zeljaji i Đorđislava Aškrabi, te drugostepenom presudom Bundalu povećalo zatvorsku kaznu sa 19 na 22 godine.

Za Zeljaju visina zatvorske kazne od 15 godina ostala je nepromjenjena, dok je za Aškrabu po jednoj tački optužnice određen ponovni pretres.

Prvostepena presuda je preinačena tako što se Bundalo i Zeljaja proglašavaju krivim da su počinili ratne zločine protiv čovječnosti progonom, a oslobođeni su optužbe da su počinili određene radnje za koje ih optužnica tereti, jer ta djela nisu zakonom propisana kao krivično djelo, kao i jer im to nije dokazano, saopšteno je iz Suda BiH.

Osim toga, u odnosu na Zeljaju, zbog prekoračenja optužbe, odbija se optužba da je počinio određene radnje navedene u optužnici, navodi se u saopštenju.

U odnosu na optuženog Aškrabu prvostepena presuda se ukida u dijelu kojim je optuženi oslobođen po tački - tri prvostepene presude i u tom dijelu određuje održavanje pretresa pred Vijećem Apelacionog krivičnog odjeljenja Suda BiH.

U ostalom dijelu prvostepena presuda ostaje neizmjenjena, saopšteno je iz Suda BiH.

Prvostepenom presudom od 21. decembra 2009. godine Ratko Bundalo i Neđo Zeljaja proglašeni su krivim za ratni zločin protiv čovječnosti nad Bošnjacima 1992. godine u Kalinoviku.

Bundalo je osuđen na 19 godina zatvora, dok je Zeljaja osuđen na 15 godina. Aškraba je oslobođen svih tačaka optužnice.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE