• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dva HDZ-a formiraju Hrvatski narodni sabor

Dva HDZ-a najavljuju sazivanje Hrvatskog narodnog sabora, sastavljenog od legitimno izabranih hrvatskih predstavnika u vlasti u BiH.

 Dva HDZ-a formiraju Hrvatski narodni sabor Izvor: MONDO

Predstavnici HDZ-a 1990, suočeni sa ustavnim i pravnim nasiljem koje je nastavak 15-godišnjeg dekonstituisanja hrvatskog naroda u BiH, obavezni su da upotrijebe sve instrumente raspoložive jednom narodu u skladu sa Ustavom i međunarodnim konvencijama, uključujući Međunarodni pakt o političkim i građanskim pravima, posebno član koji tretira pravo na samoodređenje, zaključio je Glavni odbor stranke.

Prihvaćena je i inicijativa Predsjedništva o sazivanje Hrvatskog narodnog sabora, sastavljenog od legitimno izabranih hrvatskih predstavnika u sve organe vlasti u BiH, bez obzira na političku opciju, a koji će donijeti odluku o načinu i formi institucionalnog djelovanja.

Iz HDZ 1990 ističu da, kao legitimni predstavnici Hrvata u BiH, žele da potvrde spremnost da BiH izgrađuju kao državu tri ravnopravna naroda i svih njenih građana, uz ocjenu da pokušaj uspostavljanja zakonodavne i izvršne vlasti u Federaciji BiH 17. marta predstavlja direktan udar na ustavni poredak FBiH i BiH.

''Ta vlast neće biti priznata od hrvatskog naroda u BiH, a ne bi trebalo da bude priznata ni od koga kome je stalo do poštivanja Ustava, zakona, ravnopravnosti naroda i budućnosti BiH'', navode iz HDZ-a 1990 i pozivaju svoje zvaničnike i apeluje na ostale da ne učestvuju u nezakonitim i neustavnim radnjama.

Sjednica Doma naroda, podsjeća HDZ 1990, sazvana je nelegalno, bez sertifikovanih mandata od Centralne izborne komisije i bez ''delegata svih federalnih jedinica i većinske volje hrvatskog naroda kao suverenog i konstitutivnog''.

HDZ 1990 poziva Centralnu izbornu komisiju, Ustavni sud Federacije i Ustavni sud BiH da ponište sve odluke, koje su donesene na neustavan i nelegalan način, a nadležne pravosudne institucije da procesuiraju sve koji su zloupotrijebili položaj i ovlaštenja.

''Pozivamo OHR, Savjet za implementaciju mira i zemlje potpisnice Dejtonskog sporazuma, koji su nadležni i odgovorni za očuvanje političke stabilnosti i provođenje sporazuma, da spriječe kršenje Ustava i zakona i da obezbijede uspostavljanje institucija zakonodavne i izvršne vlasti u slovu i duhu Dejtona. Posebno ih pozivamo da spriječe izbacivanje hrvatskog naroda iz Ustava, a ne da Pilatovski peru ruke i prebacuju odgovornost na druge", poručuju iz HDZ-a 1990.

HDZ 1990 tvrdi da će nastaviti da istrajava na uspostavljanju svih institucija od legitimnih predstavnika naroda i građana, na ustavan i zakonit način, kao preduslov stabilnosti institucija, rješavanja duboke političke, ekonomske i socijalne krize i ubrzanog puta prema NATO-u i EU.

Predsjedništvo HDZ-a BiH poziva sve legitimne institucije vlasti, od opštinskog do državnog nivoa, da ne priznaju "protivustavno i nelegalno uspostavljenu vlast" i da ne provode njene "nezakonite odluke".

Predsjedništvo ove stranke očekuje i traži od svih nadležnih institucija pravne države da kroz svoje ustavno, zakonito i nepristrano djelovanje i postupanje zaštite ustavni poredak Federacije BiH i BiH.

Na sjednici su podržane inicijative za sazivanje Hrvatskog narodnog sabora BiH i za uspostavljanje ''međužupanijskog i međuopštinskog Vijeća sa hrvatskom većinom'' i odlučeno je da se završi proces konstituisanja i uspostavljanja tijela vlasti u kantonima uz puno poštivanje izbornog legitimiteta i većinske političke volje sva tri konstitutivna naroda u BiH.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je nakon sjednice Predjedništva i Glavnog odbora stranke da je bilo moguće da se napravi legitimna i ustavna vlast da se sačekalo još 15 dana, istakavši da je danas odlučeno da se okonča proces konstituisanja vlasti u kantonima.

"Mogli su pridobiti još jednog ili dva delegata Hrvata, pa to završiti. Onda ne bi govorili o neustavnoj i nelegitimnoj vlasti. Međutim, oni su napravili što su napravili, te nam dali obavezu da ukažemo čitavom svijetu da je u BiH moguće mimo ustava praviti vlast", rekao je Čović na konferenciji za novinare. On je dodao je da bi u svakoj normalnoj zemlji ovakvo formiranje vlasti bilo državni udar.

Predsjedništvo HDZ BiH, naveo je Čović, osuđuje djelovanje svih političkih subjekata koji su učešćem u protivustavnom i protuzakonitom konstituisanju Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, te u donošenju neustavnih i nezakonitih odluka ugrozili ustavni poredak Federacije.

''Kandidovanjem i potvrđivanjem izbora predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH i Vlade FBiH na najgrublji način prekršen je Ustav FBiH, Izborni zakon BiH i pogažena su osnovna načela demokratskog djelovanja i postupanja institucija vlasti zagarantovanih Ustavom BiH'', jedan je od današnjih zaključaka.

Čović je rekao da Predsjedništvo, svjesno da političko i institucionalno djelovanje SDP-a BiH dovodi u pitanje stabilnost i evroatlantske perspektive BiH i svima nanosi ogromnu političku štetu, prije svega bošnjačkom narodu, i da takva politika ne uživa podršku velike većine Bošnjaka, poziva ih da se ograde od takvog djelovanja SDP-a i koncepta rušenja ustavnog poretka FBiH i BiH.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE