• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

CIK: Parlament FBiH da dostavi dokumentaciju

CIK BiH zatražiće od Parlamenta FBiH dokumentaciju sa sjednica održanih 17. marta, radi vođenja postupka na osnovu prigovora

 CIK: Parlament FBiH da dostavi dokumentaciju Izvor: MONDO

Centralna izborna komisija (CIK) BiH zatražiće od Parlamenta Federacije BiH (FBiH) dokumentaciju sa sjednica održanih 17. marta na kojima je imenovano rukovodstvo FBiH, radi vođenja postupka na osnovu prigovora podnesenih ovom tijelu na imenovanje nove zakonodavne i izvršne vlasti u FBiH.

Portparol CIK-a BiH Maksida Pirić pojasnila je za Srnu da će se nadležnosti CIK-a utvrđivati tek prilikom razmatranja svakog pojedinačnog prigovora, navodeći da CIK od federalnog Parlamenta traži zapisnike, odluke o imenovanju, stenogram, kao i izjašnjenje ove zakonodavne institucije o podnesenim prigovorima.

"Vodiće se postupak kako bi se utvrdile činjenice i donijele odgovarajuće odluke. Dobili smo 15 prigovora i tri zahtjeva za izjašnjenjem", rekla je Pirićeva, napomenuvši da CIK nema nadležnost za prigovor na imenovanje federalne Vlade.

Pirićeva je istakla da će Komisija u četvrtak, 24. marta, održati redovnu sjednicu, ali da još nije poznato šta će se naći na njenom dnevnom redu.

Predsjednik CIK-a Irena Hadžiabdić rekla je danas novinarima da CIK može da ospori odluku o imenovanju predsjednika i potpredsjednika FBiH, ako se pokaže da je taj izbor izvršen suprotno Izbornom zakonu BiH, ali nije željela da prejudicira takvu odluku.

Prema njenim riječima, prve odluke CIK-a se u najboljem slučaju mogu očekivati do četvrtka.

Prigovori koji su stigli na adresu CIK-a od petka, po imenovanju nove zakonodavne i izvršne postizborne vlasti u Federaciji, odnose se na imenovanje predsjednika i dva potpredsjednika FBiH, na konstituisanje Doma naroda u federalnom Parlamentu, kao i na imenovanje nove entitetske vlade.

Vlasti FBiH formirane su prošle sedmice iako izbori za federalni Dom naroda nisu završeni u svim kantonima, zbog čega su dosadašnja predsjednica FBiH Borjana Krišto i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović podnijeli odvojene zahtjeve CIK-u BiH da se izjasni o provedenim izborima u Parlamentu FBiH.

Novoizabrani predsjednik FBiH Živko Budimir izrazio je spremnost da se, ukoliko Ustavni sud ocijeni da je konstituisanje vlasti u Federaciji neustavno i nezakonito, sačeka provođenje izbora u preostalim kantonima i ponovi proces konstituisanja vlasti.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE