• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: BiH u teškim problemima

BiH je u teškim problemima, a mogućnost formiranja zajedničkih organa još je dalja nego poslije izbora, izjavio predsjednik RS Dodik.

 Dodik: BiH u teškim problemima Izvor: MONDO

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je da je BiH u teškim problemima i da je mogućnost formiranja zajedničkih organa još dalja nego poslije izbora, ali da se izolacijom i smjenama neće spasiti.

"Ništa se na silu nije moglo odbraniti. Ako neko misli kroz izolaciju da spasava BiH, uputiću ga na činjenicu da je visoki predstavnik ovde smenio 250 ljudi i ništa nije postigao. Neće to uspeti nikakvim smjenama i izolacijom", smatra Dodik.

On je ukazao da u BiH nema unutrašnje saglasnosti i da nju održava međunarodna intervencija, ali da RS ne spori njen suverenitet i teritorijalni integritet garantovan Dejtonskim sporazumom, već "sve unutrašnje eksperimente kojima stranci pokušavaju da sprovedu drugačiji sistem od dejtonskog".

"Prema tom konceptu, RS je vrlo komotna i mi nećemo pristati da se on tumači kako kome odgovara i da nam se time nanosi šteta. A, ogromna šteta nam je već nanesena mešetarenjima visokih predstavnika. Kroz razne eksperimente oduzeto nam je 56 nadležnosti. To je cijeli naš problem. Braneći Dejtonski sporazum branimo svoja prava", poručio je Dodik u intervjuu "Večernjim novostima".

Dodik je istakao da razgradnjom Dejtonskog sporazuma sve postaje moguće, ali je ponovio da Srpska nije upitna niti će ikada biti dio neke buduće preraspodjele na teritorijalne osnove. Prema njegovim riječima, Srpska je politički i institucijalno stabilna, partner je, a ne podanik, bez velikih ekonomskih i socijalnih problema.

"BiH se tretira kao zemlja koja prijeti međunarodnom miru i to 15 godina poslije rata. Ovo je zemlja apsurda, teško održiva... Mi smo spremni da branimo Dejtonski sporazum, ali njegovo slovo i od toga nećemo odstupiti. Ali, nismo spremni da budemo jedini i posljednji koji ga brane", istakao je predsjednik RS.

Ocijenivši da je u BiH problem Federacija BiH koja ima nelegitimnu vladu i gdje se ignoriše konstitutivnost Hrvata, kao i to što se ne mogu formirati zajednički organi na nivou BiH, Dodik je ponovio da je u BiH na djelu "ambasadorokratija", jer se "svakog petka grupa ambasadora, potpomognuta `sarajevskim krugom`, sastaje i raspreda neku politiku, donosi navodne odluke...." On je naglasio da su ambasadori dobrodošli u diplomatske misije, ali da ne mogu da upravljaju ovom zemljom.

Govoreći o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH, Dodik je ukazao kako nijedan ozbiljan zločin nad Srbima još nije procesuiran i da se svaka istraga, koja se pokušava sprovesti, predstavlja kao uvreda cjelokupnog bošnjačkog naroda.

"Smatrali smo da organi Republike Srpske moraju da reaguju na očigledan pokušaj da se izbriše čunjenica da je neko počinio ratni zločin. Istina je da postoje istrage i nalozi. Kako bi, inače, Divjak bio uhapšen u Beču. Smatram da (Ejup) Ganić ili (Jovan) Divjak treba da budu uhapšeni ako se pojave na teritoriji RS", kaže Dodik.

On je zajedničku sjednicu vlada RS i Srbije, koja je prošlog petka održana u Banjaluci, ocijenio istorijskom i istakao da je ona dokaz nikad boljih odnosa RS i Srbije.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE