• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mihaljević sporazumno priznao krivicu

Zdravko Mihaljević, zvani Pijuk, u Tužilaštvu BiH priznao krivicu za ratni zločin počinjen 1993. na području opštine Kiseljak.

 Mihaljević sporazumno priznao krivicu Izvor: MONDO

Optuženi Zdravko Mihaljević, zvani Pijuk, u Tužilaštvu BiH sporazumno je priznao krivicu za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen 1993. godine na području opštine Kiseljak.

Mihaljević je priznao da je 12. juna 1993. godine, kao pripadnik Jedinice za posebne namjene pod nazivom "Maturice", u sastavu brigade "Josip Ban Jelačić" pri trećoj Operativnoj zoni HVO Kiseljak, učestvovao u pješadijskom napadu na mjesto Tulice u opštini Kiseljak.

Tom prilikom ubio je jednog civila Bošnjaka, učestvovao i pomagao u ubistvu sedam bošnjačkih civila, te učestvovao u protivpravnom zarobljavanju više njih.

Tužilaštvo BiH saopštilo je da je, sklapanjem sporazuma o priznanju krivice, Mihaljević u potpunosti priznao izvršenje krivičnog djela za koje ga tereti optužnica podignuta 14. marta.

U skladu sa sporazumom, tužilac je saglasan da Sud BiH, na osnovu sporazuma, optuženom izrekne kaznu zatvora u rasponu od pet do šest godina.

Razlog za ovakav prijedlog kazne je saradnja Mihaljevića sa Tužilaštvom BiH. On se obavezao da će njima ili Haškom tribunalu u potpunosti i istinito otkriti sve što mu je poznato u vezi sa događajima na području opština Kiseljak i Kreševo od 1992. do 1995. godine.

To otkrivanje informacija podrazumijeva i pružanje svih materijalnih ili drugih dokaza koji su u posjedu ili pod kontrolom optuženog, kao i njihovo obrazloženje, te pružanje svih informacija gdje bi se takvi dokazi mogli nalaziti.

Optuženi će, nakon što sud prihvati sporazum, a prije određivanja kazne, lično dati izjavu kojom će pred žrtvama izraziti pokajanje za svoje učešće u učinjenom krivičnom djelu.

Sklapanjem sporazuma, Mihaljević se odriče prava na suđenje, te prava na žalbu na presudu koju mu na osnovu sporazuma izrekne Sud BiH.

Sporazum je proslijeđen vijeću Apelacionog odjeljenja Suda BiH.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE