• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Livno: Istraga protiv osumnjičenih za ratne zločine

Kantonalno tužilaštvo u Livnu provodi istragu protiv dvije osobe osumnjičene za ratne zločine u proteklom ratu u BiH.

 Livno: Istraga protiv osumnjičenih za ratne zločine Izvor: MONDO

Kantonalno tužilaštvo u Livnu provodi istragu protiv dva lica osumnjičena da su u proteklom ratu počinila ratne zločine nad srpskim i bošnjačkim civilnim stanovništvom na području Livanjskog kantona, potvrdio je Srni predsjednik Kantonalnog suda u Livnu Nedim Begić.

Begić je precizirao da se u jednom krivičnom predmetu istraga provodi protiv M.T, a u drugom protiv R.S. kojima će se, nakon provedene istrage i potvrđene optužnice, suditi pred Kantonalnim sudom u Livnu. Nezvanično se saznaje da je riječ o licima hrvatske i bošnjačke nacionalnosti.

Predmete koji se odnose na ove slučajeve kantonalnom tužilaštvu dostavilo je Tužilaštvo BiH u septembru i oktobru prošle godine.

Pravosuđe Livanjskog kantona, prema Begićevim riječima, do sada je procesuiralo tri slučaja ratnog zločina, od kojih je jedan okončan pravosnažnom presudom, jedan oslobađajućom osuđenog po žalbi Vrhovnom sudu Federacije BiH i jedan nepravosnažnom presudom nakon priznanja optuženog da je počinio ratni zločin, za koji je žalbeni rok u toku.

U prvom slučaju riječ je o Ivanu Bakoviću iz Tomislavgrada kojeg je Kantonalni sud u Livnu 2004. godine osudio na 15 godina zatvora za ubistvo devetoro Bošnjaka u Mokronogama kog Tomislavgrada 1993. godine. Osuđeni Baković preminuo je u aprilu prošle godine u Kazneno-popravnom zavodu u Mostaru nakon manje od polovine izdržane kazne.

U drugom slučaju, Pero Radić, zvani Šumar iz Glamoča, prvostepenom presudom Kantonalnog suda iz 2007. godine osuđen je na osam godina zatvora za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika počinjen 1992. godine u Glamoču, ali je nakon žalbe, odlukom Vrhovnog suda FBiH oslobođen odgovornosti nakon gotovo godinu dana pritvora.

Treći slučaj procesuiranja ratnog zločina u Livanjskom kantonu završen je priznanjem optuženog Ranka Trivunovića, zvanog Batan iz Glamoča, da je počinio zločina za koji je prethodno bio optužen Pero Radić, a riječ je o ubistvu pripadnika HVO-a Nikole Aničića 1992. godine u Glamoču za koje je Kantonalni sud u Livnu 10. marta ove godine Trivunovića nepravosnažno osudio na sedam godina zatvora.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE