• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hapšenja zbog organizovanog kriminala

Policijske službe u Bosni i Hercegovini sprovode akciju hapšenja preko 60 osoba osumnjičenih za organizovani kriminal.

 Hapšenja zbog organizovanog kriminala Izvor: MONDO

Vršilac dužnosti direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH Miro Džakula rekao je danas da UIO učestvuje sa drugim agencijama na utvrđivanju eventualnih nelegalnih radnji u vezi sa krivičnim djelima carinska prevara, pranje novca, teška krađa, te falsifikovanje isprava.

Džakula je naglasio da se istraga o organizovanoj kriminalnoj grupi koju čini više od 60 do sada identifikovanih fizičkih i pravnih lica neće odraziti na poslovanje UIO, te da zbog tajnosti aktivnosti nije u mogućnosti da daje konkretne podatke.

"Činjenica je da se još vode aktivnosti i na terenu preduzimaju određene radnje radi obezbjeđivanja dokaza ili činjenica koje će nas opredijeliti da utvrdimo stvarno činjenično stanje i da po tom osnovu radimo sa svim drugim agencijama na dokazivanju počinjenih djela", rekao je Džakula novinarima u Banjaluci.

Džakula nije želio da komentariše pitanje da li akcija ima veze sa nedavnim međusobnim optužbama unutar UIO o navodnom kriminalu.

On je naglasio da je po preuzimanju dužnosti direktora zaposlene pozvao na red, rad i disciplinu i poštovanje kodeksa, te naglasio da niko osim direktora i portparola nema pravo da izlazi u javnost i iznosi informacije o poslovanju unutar Uprave.

"Mene je kao direktora zapao zadatak da UIO vratim na mjesto koje joj pripada prema misiji, i da svi građani u BiH osjete da je Uprava institucija od povjerenja", rekao je Džakula.

Predsjedavajući Upravnog odbora UIO Dragan Vrankić rekao je da je današnja istraga po nalogu Tužilaštva BiH samo jedan mali segment kada je u pitanju podizanje nivoa rada i zakonitosti u Upravi, te da Upravni odbor nije dublje ulazio u analizu akcije.

"Zadatak svih nas je da pomognemo onoliko koliko možemo. S obzirom da je istraga u toku, niti imamo niti možemo komentarisati to što se dogodilo", rekao je Vrankić.

On je naglasio da UIO ima 2.400 zaposlenih, da su mnogi od njih samostalni u svom radu i donose samostalno odluke i vrše kontrole, pa je moguće i da griješe, a da Uprava želi da smanji prostor svima koji se eventualno bave kriminalnim radnjama.

U okviru akcije vrše se hapšenja i pretresi u više gradova BiH. Istraga po nalogu Tužilaštva BiH provodi se zbog sumnje da su ova lica počinila krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima carinska prevara, pranje novca, teška krađa, te falsifikovanje i krivotvorenje isprava.

Federalni mediji javili su da je riječ o akciji hapšenja zaposlenih u UIO BiH, koji se sumnjiče da su učestvovali u carinskim pronevjerama. U istrazi koja traje već nekoliko mjeseci, a sprovode je SIPA, Tužilaštvo BiH i UIO obuhvaćena je kompletna Uprava za indirektno oporezivanje - navode federalni mediji.

Tužilaštvo je saopštilo da zbog zaštite istrage javnosti ne može saopštiti više detalja o akciji. Više informacija biće dostupno nakon njenog završetka.

Brčko: Pretres firme "O end R kompani"

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (Sipa), uz asistenciju Policije distrikta Brčko, jutros (utorak) su pretresli kancelarije firme "O end R kompani", u poslovnoj zgradi "Sava centra" u Brčkom.

U brčanskoj policiji nisu mogli potvrditi niti demantovati ovu vijest, ali Srna nezvanično saznaje da je pretres izvršen po nalogu Tužilaštva BiH, u okviru istrage o carinskim malverzacijama.

Prema izjavama očevidaca, pripadnici Sipe su izuzeli određeni materijal i dokumentaciju.

Dušanka Majkić: Hapšenja nisu iznenađenje

"Hapšenje više od 60 radnika UIO nije iznenađujuće, jer ova institucija više od dvije godine radi bez ključnog čovjeka, a tek će konačna istraga otkriti za koliko su novca oštećeni budžeti entiteta i BiH", izjavila je poslanica u Predstavničkom domu parlamenta BiH Dušanka Majkić.

Majkićeva je rekla da za ovu situaciju postoji više odgovornih, prije svega Savjet ministara koji svake godine usvaja izvještaje o radu institucija, te nadležne komisije za finansije i budžet oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

"Ova institucija ima već dvije godine direktora u tehničkom mandatu, zbog čega su zaposleni znali da ne postoje nikakve mjere kojima će biti sankcionisani", rekla je Majkićeva za RTRS.

Ona je dodala da su postojale određene primjedbe Kancelarije za reviziju, koje se upravo odnose na rukovođenje institucijom, pitanje organizacije i način zapošljavanja, ali da u izvještajima ne piše da Kancelarija za reviziju postavlja sumnju ili bilo gdje locira problem kriminala i korupcije.

Prema njenim riječima, problem ove institucije je to što je procedura izbora direktora UIO provedena na vrijeme i njome je za tu funkciju ponuđen aktuelni ministar finansija RS Zoran Tegeltija, ali SDA nije htjela da prepusti to mjesto.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE