• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NSRS: Novosti u poslovniku

Poslanici u Narodnoj skupštini RS razmatrali su skupštinski poslovnik u koji se, kao novina, uvodi dan za glasanje za pojedine tačke dnevnog reda.

 NSRS: Novosti u poslovniku Izvor: MONDO

Novi poslovnik predviđa da na početku svakog zasjedanja ili nastavka zasjedanja dan za glasanje za pojedine tačke dnevnog reda i vrijeme početka određuje predsjednik Narodne skupštine RS. Parlament Srpske u danu za glasanje izjašnjava se o svim pitanjima o kojima je okončana rasprava.

Predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić prekinuo je skupštinsku raspravu o Prijedlogu poslovnika dok Zakonodavni odbor, tokom ovog zasjedanja, ne razmotri sve prispijele amandmane na ovaj dokument.

Radojičić smatra da novi poslovnik, s jedne strane, predstavlja izraz kompromisa, a s druge značajno poboljšanje pravila rada parlamenta Srpske.

"Ovaj poslovnik pravi nekoliko demokratskih iskoraka, jer je na prijedlog opozicije poslovnikom propisano da i negativni revizorski izvještaji idu na skupštinske sjednice", naglasio je Radojičić. On je podsjetio da se poslovnikom uvodi da je potpredsjednik Narodne skupštine RS iz reda opozicije, što je na početku sadašnjeg skupštinskog saziva bila stvar dogovora, dok ranije te mogućnosti nije bilo.

Predsjednik Zakonodavnog odbora Željko Mirjanić objasnio je da je poslovnikom definisano da kvorum za početak sjednice parlamenta postoji ako je na sjednici prisutno više od polovine ukupnog broja poslanika, a kvorum za raspravu, ako je na sjednici prisutna najmanje trećina od ukupnog broja poslanika.

Zakonodavni odbor je, navodi Mirjanić, uložio amandman jedan, u kojem stoji da Narodna skupština bira dva do četri potpredsjednika.

Jedan potpredsjednik Narodne skupštine RS bira se iz reda najbrojnije opozicione stranke, pri čemu odlučujući kriterijum pri njegovom izboru nije pripadnost konstitutivnom narodu, ako je ona zadovoljena izborom predsjednika i ostalih potpredsjednika, pojasnio je Mirjanić.

Poslovnikom je predviđeno da predsjednik poslaničkog kluba, koji ima više od 20 poslanika, može imati dva zamjenika. Predviđeno je da radno tijelo samo uz saglasnost predlagača može usvajati amandman na akt predložen za razmatranje u skupštini. Mirjanić je napomenuo da takav amandman postaje sastavni dio predloženog akta.

Mirjanić je naveo da je poslovnikom predviđeno povećanje skupštinskih odbora sa 19 na 20 i dodao da je bivši odbor za privredu i finansije sada samo odbor za privredu, a da je formiran novi odbor za finansije i budžet.

Prema njegovim riječima, poslovnik predviđa i da sjednice parlamenta budu održavane od 1. septembra do 23. decembra (jesenje zasjedanje) i od 22. januara do 20. jula (proljetno zasjedanje).

Poslanik SDS-a Radomir Pašić rekao je da za ovu stranku nije prihvatljiv član 121 skupštinskog poslovnika u kojem se govori o kvorumu sjednice i dio poslovnika koji se odnosi na ostvarivanje javnosti rada skupštine.

Poslanik SNSD-a Nikola Baštinac ističe da je velikom broju javnih i privatnih medija omogućeno praćenje javnosti rada Narodne skupštine RS, dok poslanik PDP-a Branislav Borenović smatra da skupštinski poslovnik mora precizno definisati pitanje javnosti rada skupštine posredstvom javnog RTV servisa.

Poslanik Demokratske partije Vojislav Gligić pozdravio je način na koji se došlo do teksta skupštinskog poslovnika, gdje je veliki broj pitanja usaglašen.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE