• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hapšenje službenika UIO: Krali, varali, falsifikovali

Hapšenje više od 60 službenika UIO BiH, kojim rukovodi Tužilaštvo BiH, sprovedeno je zbog uvoza više od 100 građevinskih mašina iz Njemačke.

 Hapšenje službenika UIO: Krali, varali, falsifikovali Izvor: MONDO

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH, u saradnji sa više policijskih agencija, u utorak su na cijeloj teritoriji BiH, u sklopu akcije kodnog naziva "Carina", priveli više od 60 službenika Uprave za indirektno oporezivanje BiH, osumnjičenih za veći broj krivičnih djela.

"Nezavisne novine" saznaju da su na području Banjaluke privedeni carinici i špediteri Vesna Žujić, Dalibor Guzijan, Ognjen Alagić, Nevena Vukašinović, a pretresi su izvršeni i u poslovnicama špedicija "Branka" d.o.o. i "Optima M.M.", obje iz Gradiške.

Čitava akcija kojom rukovodi Tužilaštvo BiH, kako saznaju "Nezavisne novine", sprovedena je zbog uvoza više od 100 građevinskih mašina iz Njemačke, a koje su bile ukradene.

Mašine je uvezla fantomska firma "Eko-metal" iz Živinica koja više ne postoji.

Iz Tužilaštva BiH u utorak je saopšteno da osumnjičene službenike UIO terete za carinske prevare, pranje novca, teške krađe, te falsifikovanje i krivotvorenje službenih isprava.

Kako saznaju "Nezavisne", u sklopu akcije pretreseno je 20 lokacija na području Banjaluke, od kojih i jedna u banjalučkom naselju Vrbanja, 10 lokacija u Doboju, tri u zapadnoj Hercegovini, a pretresi su izvršeni i u Brodu i Gradišci.

Izvor "Nezavisnih" blizak istrazi potvrdio je juče da su u sklopu akcije "Carina" u Gradišci pretresene špedicije "Tranšped" i "Futura trejd".

Dragan Stanković, vlasnik špedicije "Futura trejd", potvrdio je za "Nezavisne" da je policija pretresla njegovu špediciju i da su odnijeli određenu dokumentaciju.

"Radi se o mašinama koje je još ranije uvezla firma 'Eko-metal' iz Živinica, a za koje je, navodno, utvrđeno da su neke od njih bile ukradene u Njemačkoj. Zbog tih mašina pretreseno je i nekoliko komšijskih špedicija, ali koliko znam niko nije priveden", pojasnio je Stanković.

Dodao je kako fantomska firma "Eko-metal" iz Živinica više ne postoji, a da su mašine koje su uvožene bile uglavnom građevinske, poput bagera i sličnih.

Međutim, iz Tužilaštva BiH nije bilo nikakvih informacija.

"Zbog zaštite istrage Tužilaštvo BiH i agencije za sprovođenje zakona javnosti ne mogu dati više detalja o navedenoj akciji, te predstavnike medija molimo za razumijevanje", naveli su juče u saopštenju Tužilaštva BiH.

Dragan Vrankić, predsjedavajući Upravnog odbora UIO, juče je izjavio da je akcija privođenja carinskih službenika tek jedan mali segment u ranije najavljenom podizanju nivoa rada cjelokupne Uprave.

Vrankić nije želio konkretnije govoriti o akciji, a dodao je kako UIO podržava rad svih institucija koje se bave sprovođenjem zakona kojima je ujedno data apsolutna podrška.

"Akciju ne treba povezivati sa održavanjem sjednice UO, jer Uprava za indirektno oporezivanje ima 2.400 zaposlenih koji su samostalni u svom poslu. Čista je slučajnost što se sjednica održala danas", zaključio je Vrankić.

Miro Džakula, v.d. direktora UIO BiH, kazao je juče da Uprava učestvuje u akciji zajedno sa drugim policijskim agencijama, a sve u cilju dokazivanja krivičnih djela koja su osumnjičenima stavljena na teret.

"Mene kao v.d. direktora UIO je zapala odgovorna zadaća da vratim Upravu na mjesto koje joj pripada i da se svi građani BiH osjete da je Uprava institucija od povjerenja", naveo je Džakula.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE